2022-04-08
我哋好少去楼上Cafe,不过今次经朋友介绍我哋话呢间餐厅性价比好高,特别系意粉,咁我哋更系试一试!慢煮安格斯封门柳温泉蛋扁意粉 ($128):扁意粉煮得刚刚好,好al dente! (ed小分享:意大利文,形容pasta嘅口感,即系有咬口,唔会过硬或淋身) 蒜头、橄榄油和香草去滋润每一条意粉,再加上日本温泉蛋嘅加持,成件事都好滑溜,好好食!慢煮嘅安格斯封门柳,口感一啲都唔韧和嚡,好淋身 (ed小分享:封门柳,英文是Hanger Steak,系横膈膜的肌肉,肉质松软,不易韧,而且牛肉味极为浓郁,不过呢个位臊味会相对浓烈,所以好考大厨处理嘅功力) 灼烧北海道带子刺身蒜香原条明太子扁意粉 ($116):意粉嘅质素同上面一样,唔累赘啦。带子和明太子都系刺身级别,好新鲜惹味🤤 带子唔会煎得过老,外脆内软!将原条明太子捞埋意粉一齐食,充满咸香,又弹牙,正!呢个真心推介,我哋觉得呢个比封门柳温泉蛋扁意粉更为出色!手冲咖啡 ($78):帮衬得coffee shop,点可以唔试埋佢哋个手冲咖啡!我哋今次试咗哥斯达黎加出产,浅度烘焙嘅咖啡豆!饮手冲咖啡,都好考验店员对咖啡嘅认识和了解,并基于客人嘅要求作出
手冲咖啡 ($78):帮衬得coffee shop,点可以唔试埋佢哋个手冲咖啡!我哋今次试咗哥斯达黎加出产,浅度烘焙嘅咖啡豆!饮手冲咖啡,都好考验店员对咖啡嘅认识和了解,并基于客人嘅要求作出适当嘅推荐,就好似品酒咁!以我哋呢只为例,主打花香、水仙、茉莉花、蜜糖并带有少少焦糖和以酸梅作为收结,light body,好舒服😌
总结,食得出呢间餐厅嘅老板好有心去做意粉和coffee shop,不过碍于店面比较细,星期六日想去嘅话最好12点左右就去,否则都要排队!有兴趣嘅朋友去试一试,支持下!