2018-06-12
向来都钟意食泰国菜嘅我 都会到唔同地方嘅泰国餐厅食饭 今日嚟到呢间位于湾仔嘅生生泰港滋味到食午餐真系一个好大嘅惊喜装修好特别 有个大嘅落地玻璃 感觉劲Chill 随便就可以坐一个下午 首先叫咗半打串烧 3串鸡3串猪 腌得好入味 而且肉质嫩滑 唔会烧到好干 配上惹味嘅沙嗲酱食 小食黎讲真系唔错泰式春卷 个春卷炸到脆卜卜 入面嘅馅料系素菜包括木耳丝粉丝等等 口感好丰富 够爽口泰式虾球金柚沙律 呢味沙律好多泰国餐厅食到既金柚都有微微既苦涩味 但呢度个金柚系完全冇苦涩味 而且好香柚子味道 加上酱汁非常开胃清爽 夏天食简直有透心凉嘅感觉 大虾巨型而且爽口鲜味 非常推荐呢味沙律另外就系呢个冇乜海南鸡饭油饭系深黄色鸡味十足 非常足料 个鸡好嫩滑多汁 味道恰到好处 而且个鸡皮系爽脆 证明浸冰水时间足够 一啲都唔马虎 浸鸡汤都系诚意之作 鸡味重完全冇味精味之余 仲有冬瓜粟米等嘅材料 完全系意料之外 最后甜品叫咗个班兰椰汁千层糕 糕点竟然系热食 食落非常烟韧 似系热嘅糯米糍皮咁 好特别 而且班兰味好重喺湾仔地区食到咁正宗有心思嘅泰国菜真系难得 虽然价钱系中上 但系完全值得 待应话餐厅只系开咗两个月 连厨师
喺湾仔地区食到咁正宗有心思嘅泰国菜真系难得 虽然价钱系中上 但系完全值得 待应话餐厅只系开咗两个月 连厨师都系泰国人 希望之后质素都保持到