2025-02-26
今日去筲箕湾探朋友,行过见到呢间门口写住米芝莲推介poster,睇睇餐牌,佢地款式都几多,一于入去试吓,佢地门口好似日式拉面店,入到去入面装修都几靓,好有feel怀旧四宝茶店员叫我焗几分钟先饮,饮落几香浓,几清润七里庄酒糟醉鸡好香酒嘅香味,鸡肉好嫩滑,入晒味,鸡皮好爽口弹牙黑猪肉纸皮烧卖入面系有味嘅糯米饭,食落个皮好簿,入面糯米饭烟烟韧韧,好够味,而d猪肉都几弹牙,完全唔鞋,唔错酱炒花菜茶树菇个酱汁劲惹味,菜花好爽口,茶树菇好香,入晒酱汁嘅味道,好惹味。外婆墨鱼烤红烧肉拼流心蛋呢个配搭又几有创意,墨鱼好弹牙,好鲜味,红烧肉肥瘦分明,一层层,食落又唔算太油腻,猪皮好烟韧弹牙,炆到好入味,正枣泥拉糕食落好烟韧,枣泥好幼滑,唔算太甜,好好味。长气嫲嫲佢地d饮品名好特别,几得意,呢杯卖相都几靓,劲香百香果味,酸酸甜甜,好开胃。养生茶呢杯热饮入面劲足料,苹果,麦冬,圆肉,杞子,非常滋润养生,饮落带少少甜味,好正。
四宝茶
店员叫我焗几分钟先饮,饮落几香浓,几清润
七里庄酒糟醉鸡
好香酒嘅香味,鸡肉好嫩滑,入晒味,鸡皮好爽口弹牙
黑猪肉纸皮烧卖
酱炒花菜茶树菇
外婆墨鱼烤红烧肉拼流心蛋
枣泥拉糕
食落好烟韧,枣泥好幼滑,唔算太甜,好好味。
长气嫲嫲
养生茶