2018-05-20 193 浏览
<要食怀旧中菜 华商银行公会系好选择>😍唔知点解每次想食怀旧中菜 d劲既老师傅 或一d叻既厨师 一定系 乜乜商会 乜野旧生会度 所以一定要有会藉或者识人😆 呢间华商银行公会 一系 就要系20 几间银行既职员 一系就要俾500 蚊年费(但未必批) 今日得到朋友带我先食到 多谢哂🙏😆 其实上网睇相 都知d野食正 今次终于可以试到😈🍴酸辣海鲜羹 68 蚊位🌶好醒开胃既餐前羹 酸辣度刚好 有好多虾 带子碎🦐新鲜蟹肉碎🦀 滑豆腐 爽口木耳 红椒 等等 落足料 口感黏稠 仲有好多爽滑既菇碎 有口感🍄味香浓😃🍴百花酿蟹钳 78 蚊一位 🦀一上枱就知正野 蟹钳炸得外表金黄色 一咬落去好弹牙 食得出落左劲多蟹肉😍 所以好弹牙 蟹味香浓 甘热气既炸蟹钳 点以酸甜酱 刚好中和味道又够开胃 而且酱汁上面有d葱花 令到点酱食时蟹钳味道更清新🌿🍴蜜饯㰖角骨 148 蚊🐷用左蜜饯同榄角整成既排骨 首先讲排骨 系比较近筋肉位😍 所以比较弹牙 充满筋肉既弹牙口感 而且佢既猪肉炸得好够镬气 外面香脆 🐷 入面好juicy酱汁 同我平时食同一类菜唔同 佢系整到好浓 密度好高 所以佢既蜜糖同槛角味香浓🍯
<要食怀旧中菜 华商银行公会系好选择>😍

🍴酸辣海鲜羹 68 蚊位🌶

🍴百花酿蟹钳 78 蚊一位 🦀

🍴蜜饯㰖角骨 148 蚊🐷
用左蜜饯同榄角整成既排骨 首先讲排骨 系比较近筋肉位😍 所以比较弹牙 充满筋肉既弹牙口感 而且佢既猪肉炸得好够镬气 外面香脆 🐷 入面好juicy酱汁 同我平时食同一类菜唔同 佢系整到好浓 密度好高 所以佢既蜜糖同槛角味香浓🍯 食少少猪肉 再点d底下既浓酱汁 好好味😃推介

🍴红酒烩牛尾煲 168 蚊🐂
唔同时段限定既日菜 一上枱开盖就闻到好香浓既红酒酱汁牛尾好肥美😈 无论肥膏位同近筋位都有 又够入味 酱汁唔会话好浓 甜甜酸酸 有d似罗宋汤😁仲落左少少姜同红腰豆调味同增加口感 另外 佢入面d 萝白不得了 整得劲林劲入味 淋到差唔多夹唔到🥕🥕 一啖牛尾一啖萝白 好正😍

🍴上汤猪润浸枸杞🌿 148 蚊
好耐冇食过枸杞叶同杞子一齐整 上汤 好香杞子甜味 落足料 d枸杞叶好新鲜 . 😍 上面既猪润 好爽 新鲜得黎 熟成程度又刚好 师傅好野😃👍🏻

🍴芹香炒鸽脯甫🐥 188 蚊
好正既传统中菜炒鸽甫 用左蒜香炒 好香 蒜既油粉销死 渗哂落切得条理分明既鸽肉入面 鸽肉 既肉质嫩滑弹牙 😍 肉味香浓 好正 👍🏻

1.🍴怀旧姜汁糕 2 件22 蚊😀
热食既姜汁糒一层浅一层深色外表美观 😍 姜味够但又唔会太辣, 口感黏弹牙 好味

2.🍴马蹄桂花糕 2 件20 蚊😀
第一次食甘多马蹄 一咬落去好爽口 马蹄新鲜 冻食既桂花糕 桂花落足料 够花香够香甜 🌸 好味

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#香港华商银行公会
中环云咸街1 号南华大厦5 楼
~~~~~~~~~~~~
2018-05-20