2018-04-28
今日同个老友去铜锣湾买少少野,忽然之间又想饮下啤酒吹下水,但系铜锣湾又比较少d小炒店wor ,就系果一下,个脑海里面忽然弹左e间餐厅出黎,反正自己都系系sogo, 就行过去试下啦!咁去到之后都爆晒枱,好彩都系等左5分钟左右,坐低之后就望下个餐牌啦,同我上次黎系唔同左,换左新餐牌,咁就望下啦!见到佢就换左个新餐牌,比起我半年前左右黎嘅时候多左好多菜式,但系最可惜嘅系我地今次只系得两个人,叫唔到好多𩠌,咁我地就叫左以下菜式啦!首先是九层塔炒蛤蜊,蛤蜊肉非常肉厚,肥肉,而且炒得非常香口,你坐系厅面度都会听到厨房里面锅气十足,九层塔d香味出晒黎,再配埋台啤,真系绝配。近期饮食界出了一阵强劲嘅咸蛋风,继咸蛋鱼皮后全城狂热,咁我地今次就试下e个咸蛋炒苦瓜啦,都系果句,镬气十足,食落去热辣辣,而且苦瓜都好新鲜,食落去好甘香,绝对系一个无得输嘅菜式,系e个时候,我地又叫多左一支啤酒啦!小小题外话,e个啤酒杯就真系无得输,杯仔细细,令到你会唔觉唔觉一啖一杯,再加上咁多送酒美食,最后我地每人饮左3支呀!哈哈台式三杯鸡是家户喻晓的家常料理,其中的三杯指的是酱油、米酒、和麻油,基本上好多台湾菜式都系以米酒黎做
台式三杯鸡是家户喻晓的家常料理,其中的三杯指的是酱油、米酒、和麻油,基本上好多台湾菜式都系以米酒黎做呀!而腌肉都系用米酒呀!佢地d鸡煮好滑,而酱汁都煮到好好味,再加上d九层塔香料后,送饭同埋送酒都系一流呀!绝对系无得输嘅菜式,我之前食过咁多间台湾餐厅都好少可会食d小炒小菜馆嘅模式,唔错唔错。
我自己就叫左个白饭啦,而我朋友就叫左个鲁肉饭呀,职员就话e个系餐厅嘅招牌菜黎呀!我朋友都话无得顶,肉够肥,好重香料味,而且汁份量系刚刚好,唔会话好多汁多到好似食汤饭咁,而饭无睇错餐厅应该系用左珍珠米,好有口感,但系只卤水蛋就样衰左少少啦!但系我朋友都话好入味,值得推介。
最后我地清麻d啤酒就走啦!非常满意,感觉上间餐厅改变左唔少,而餐厅嘅小炒同啤酒嘅定位非常适合我同我帮老友,下次会再叫多d人黎啤啤佢呀!重有好多小炒都未试。