2021-04-16
Happy Friday!今日决定试新野!去左尖沙咀厚福街一间新既楼上韩国餐厅食lunch。一入到去就觉得好特别,好似喺韩国街头食饭,但系又唔洗日晒雨淋。装修好有特色。午市有做套餐,午餐一共有十一款,汤饭,炒饭,盖饭,沙律都有。价钱由$45 到$72 不等。可以加$10叫小食,有三款小食拣。又可以加$8叫无酒精罐装饮品,包括粒粒葡萄汁,韩国柠七,蜂蜜柚子乐同忌廉沟鲜奶。首先黎前菜两小碟,分别系鱼饼同辣白菜。辣白菜正常。鱼饼比较特别,食落唔油唔辣,有微微既鱼味,片片薄切,少少烟韧,同爽脆红萝卜丝一齐食就多一重口感。服务员见到我地清得差唔多仲主动同我地refill。泡菜炒饭 $58叫左个泡菜炒饭。个汁好正,微辣微甜,炒饭湿润,好开胃。上面铺上一只煎蛋,蛋白煎得都好香脆,蛋黄仲有蛋汁。炒饭配料有肠仔粒,爽脆泡菜,碎京葱,紫菜碎同白芝麻粒。材料平民但味道正斗,食落湿润多层次。釜山猪肉汤饭 $68服务员体贴介绍个汤本身系冇味,可以自己选择加另上嘅虾酱加咸味或者辣椒酱加辣度。猪肉大概有十旧以上,选用猪腩肉所以脂肪都多,不过猪肉味浓质感弹牙。个汤好清,我哋加左唔少虾酱同少少辣椒酱之后就调啱味饮得,其
泡菜炒饭
泡菜炒饭 $58
泡菜炒饭
釜山猪肉汤饭 $68
服务员体贴介绍个汤本身系冇味,可以自己选择加另上嘅虾酱加咸味或者辣椒酱加辣度。猪肉大概有十旧以上,选用猪腩肉所以脂肪都多,不过猪肉味浓质感弹牙。个汤好清,我哋加左唔少虾酱同少少辣椒酱之后就调啱味饮得,其他配料仲有韭菜。个饭好湿润,仲暖暖哋。
辣炒年糕
辣炒年糕 跟餐+$10
跟餐叫左个小食。原本想叫一口吉列猪扒,点知无货,所以要辣炒年糕。辣炒年糕有12条,质感烟烟韧韧,个汁又辣又甜,上面洒上白芝麻粒令佢更香,好味道,送白饭正!
忌廉沟鲜奶, 粒粒葡萄汁 每支跟餐+$8
无酒精罐装饮品叫左忌廉沟鲜奶同粒粒葡萄汁。忌廉沟鲜奶成日饮。我就饮粒粒葡萄汁,真系用饮管都饮到粒粒提子肉,正!
买单每人$76,唔怪之得坐无虚席。值得一提,服务员姐姐态度真系几好,令人满意!