2019-03-22
住喺屯门纳米楼嘅朋友揾饭脚, 我当然第一时间黎, li间马来餐厅喺屯门市广场二期, 位置有啲低调但入到去好有马来西亚🇲🇾特色同空间感. Menu简单五页就有齐小食, Nasi Lemak椰浆饭, 各款炒面饭, 肉骨茶, 海鲜, 仲有多款特色饮品, 我见个环境几舒服, 隔离啲食物好似好正, 一时眼阔肚窄地嗌左六样野食✌🏻.>马来沙嗲鸡串烧 (HKD28)串烧除左烧得均匀无㶶到结焦, 沙嗲酱系亮点, 充满花生香味而且有粒粒花生增加口感; 地道咁有埋一小块薄饼, 紫洋葱, 青瓜平均返味道, 鸡肉够唒香而嫩, 仲好大串添.>鲜虾炒粿条 (HKD62)原来粿条系比河粉更阔嘅面, 剥好壳连蛋, 芽菜一齐炒, 非常惹味, 因为粿条较阔, 所以大大吸收炒起嘅味道, 虾肉好爽! li个系大件夹抵食之选.>兰花椰浆饭配炸鸡腿🍗 (HKD64)食马拉菜点可以唔点Nasi Lemak呀! 记得有次吉隆坡旅行就爱上那清香嘅椰浆饭. 见到隔离枱蓝蓝地食咁靓就try try, 原来系近排好兴嘅天然颜色蝶豆花呢, 虽然加入蝶豆花味道无分别, 但系可以食落肚嘅佢系有抗氧化同美颜嘅作用, 啱唒一
马来沙嗲鸡串烧 (HKD28)
鲜虾炒粿条 (HKD62)
兰花椰浆饭配炸鸡腿🍗 (HKD64)
食马拉菜点可以唔点Nasi Lemak呀! 记得有次吉隆坡旅行就爱上那清香嘅椰浆饭. 见到隔离枱蓝蓝地食咁靓就try try, 原来系近排好兴嘅天然颜色蝶豆花呢, 虽然加入蝶豆花味道无分别, 但系可以食落肚嘅佢系有抗氧化同美颜嘅作用, 啱唒一众贪靓嘅女生. Li个椰浆饭一样有好清香嘅椰子味, 我会将少少饭点隔离个酱再同花生一啖食, 味道口感丰富得多, 圆锥型嘅饼想必是mini版纸巾飞饼, 咬落劲脆, 点返串烧个沙嗲酱一流. 我一边食饭, 一边食鸡脾(好忙), 生炸嘅鸡脾大件厚肉, 外层嘅皮脆卜卜, 推介推介.
马来风光(马来栈炒通菜) (HKD48)
俾佢份量吓一吓, 48蚊咁多通菜嘅?马来栈炒过, 𠮶种醎香会令人停不了口, 但就要留意不时会咬到一粒粒好细嘅硬粒粒, 事关炒菜时毫不吝啬马来栈酱嘅份量, 咁先够娘惹.
肉骨茶-细渗(HKD72)
细锅份量好够两个人饮, 猪骨好大旧(有大骨, 皇帝骨, 一字骨拣), 味道偏温和, 唔会饮到浓浓药材味, 饮唒汤, 原来有得refill!!!
巴东牛肉 (HKD32)
选用牛坑腩加入多种香料嘅巴东style, 充满微辣, 姜香, 椰香, 牛腩劲tender, 就咁夹都可以分开, 够惹味.
美禄恐龙 (HKD30)
真的起浓美禄嘅冻朱古力, 面头大量美禄粉完全覆盖住, 甜度好适中.
红豆冰沙冰 (HKD26)
Menu有红头冰通常都会叫杯, 自问饮尽各大小快餐店冰室嘅红豆冰, li杯好高质, 奶加红豆蓉加冰现打, 每一口都叹到红豆粒同甜甜冰沙, 店家用嘅红豆有口感够腍身, 黎食饭一定要整返杯呢!
Remark:
店员大部份系叔叔同姨姨, 个个都nice, 店内除左四方枱for二人or四人, 仲有几张六人圆枱, 好干净坐得好舒服😌.