招聘中
月薪
餐厅: Chatterbox Express
资讯:

2021-05-17 43 浏览
10世都唔过嚟一次太古城过开嚟做嘢就顺便同朋友一齐食埋晚餐系OpenRice见到呢间新加坡餐厅好似都几高分,就过嚟试吓~依间chatterbox express位于住宅区入边,其实都几夹摄,我哋都揾咗成15分钟先揾到间餐厅😂 可能由于喺住宅区相对比较静,我哋去到嘅时候8:00但系餐厅入边都只系得两三台客,唔洗等直接Walk in就得啦!呢间餐厅主打系快餐式嘅新加坡菜,装修都比较新式啲,而且每张枱上面都有个QR code点餐,非常方便👍🏻餐厅主打食海南鸡、肉骨茶、喇沙、炒粉面饭等等,亦可以加配特色新加坡小食~ 饮品方面亦都相当有新加坡特色!最后见有限时精选,于是就嗌咗呢个咖喱猪肋骨煲(配白饭同埋香脆薄饼),仲送一客小食,我哋拣咗炸素春卷~由于已经有饭啦所以我哋就嗌左一个新加坡肉骨茶面线套餐~虽然已经叫咗两份餐饭我哋都忍唔住嗌多个咸蛋黄鸡翼😋至于饮品我哋叫咗一杯冻美禄恐龙,同埋一杯冻椰子冰茶!用QR code点完餐等咗大约15分钟啲嘢食就已经到齐晒啦!首先讲吓个肉骨茶米线,呢个肉骨茶唔似马来西亚嘅肉骨茶咁重药材味,颜色亦都系偏淡色,食落去有好重嘅白胡椒香,少少辣!至于个肉系用一字排,食落去
10世都唔过嚟一次太古城
过开嚟做嘢就顺便同朋友一齐食埋晚餐

由于已经有饭啦所以我哋就嗌左一个新加坡肉骨茶面线套餐~
虽然已经叫咗两份餐饭我哋都忍唔住嗌多个咸蛋黄鸡翼😋
至于饮品我哋叫咗一杯冻美禄恐龙,同埋一杯冻椰子冰茶!
首先讲吓个肉骨茶米线,呢个肉骨茶唔似马来西亚嘅肉骨茶咁重药材味,颜色亦都系偏淡色,食落去有好重嘅白胡椒香,少少辣!至于个肉系用一字排,食落去系离晒骨亦都好松化~而面线本人觉得偏腍,我钟意食比较有咬口嘅!
至于个咖喱猪肋骨煲,原来都系用一字排(当时醒唔起肉骨茶米线入边都系用猪肋骨)但系不得不赞嘅系佢个咖喱,个人觉得佢嘅咖喱唔似泰式嘅咖喱,而系偏向似印度咖喱,食得出用咗好多香料,有好大浸九层塔嘅香味!𠮶个咖喱汁我哋两个都好钟意, 最后就算好饱我哋都要嗌多个白饭黎送晒个咖喱汁佢😋!
春卷就真系好普通,不过送嘅唔使钱就算啦!至于𠮶个咸蛋黄鸡翼,又系做得好好,系用鸡全翼,而鸡翼系预先炸过,再落咸蛋黄酱翻炒, 所以鸡翼食落去都仲系好脆,而咸蛋黄酱系包住晒整只鸡翼嘅每一个部份,食落去相当满足亦都非常邪恶😈 不过一份四只太多啦,如果有一份两只就perfect!
2021-05-07
  • 咸蛋黄鸡翼