2021-04-24 1221 浏览
其实黄埔平时都好多野食,但我唯独是喜爱呢间烧鱼定食 🥰呢间日式食堂有烧鱼定食外,仲有鱼生刺身饭,但我钟情于烧鱼,所以今次都唔例外,带埋朋友仔一齐食 😋🥢盐烧鳕鱼鲛定食定食除咗烧鱼外,仲有日本米饭、三文鱼面豉汤同小小前菜。本人觉得鳕鱼系超级好味 🤦🏽‍♀️ 肉质好爽滑,咬落充满肉汁+鱼油嘅香味,而鱼肉系大大旧,除咗中间块大骨外,基本上系冇骨,所以啲肉系可以大大啖咁食 😋可能因为好多鱼油,所以食食下会有啲油腻感,所以我建议系隔离Aeon买定支茶,配埋一齐食就可以中和番个油腻感 👍🏽🥢金枪鱼鲛定食烧金枪鱼卖相好似猪骨咁 😂 而食落口感好似鸡肉,真系百感交集 😆同样都系大大旧鱼肉,肉质弹牙有口感,咬落好香嘅鱼油味渗出黎,再点小小豉油,鲜味再提升 😋
其实黄埔平时都好多野食,但我唯独是喜爱呢间烧鱼定食 🥰

🥢盐烧鳕鱼鲛定食

🥢金枪鱼鲛定食