今次同老朋友一行二人去食西餐, 我朋友住喺太古城又喺太古城附近工作, 咁我哋就揾咗一间位处于太古城附近嘅西餐厅, 呢一间餐厅嘅位置话容易揾又唔系太容易,但系话难揾亦都唔系话太难揾, 佢嘅位置就喺太古城附近嘅东达中心, 系一幢工商大厦里面. 我坐电车去就系船坞里𠮶个电车站落, 落车之后行一分钟就去到东达大厦,如果坐地铁去嘅话就要喺太古城地铁站落车然后喺A1或者A2出口行过去. 去到餐厅嘅门口,感觉十分之光猛醒神, 佢嘅装修都几靓仔下!呢一间西餐厅细细哋但系佢个餐牌可以话系应有尽有, 佢哋嘅菜式包括有猪牛羊扒,海鲜,意大利粉,意大利饭,同埋pizza, 啱晒唔同口味嘅人, 但我哋今次拣咗个几抵食嘅套, 二百几蚊包餐汤,主菜,甜品同埋餐饮! 以下就系我哋今次嘅用餐经验同大家分享下! 佢哋依度嘅套餐总共有三款, 分别在于唔同嘅主菜, 第一款套餐系澳洲谷饲猪扒配牛肝菌忌廉汁,第二款系烧安格斯牛柳半蘑菇烧汁, 而第三款系安格斯西冷扒(Dry-aged)牛扒拌红酒牛肉汁! 而我就比较钟意食牛,我朋友就唔多食猪肉, 所以我哋两个分别拣咗第二同埋第三个套餐! Dinner Set Menu是日精选餐汤(
去到餐厅嘅门口,感觉十分之光猛醒神, 佢嘅装修都几靓仔下!
Dinner Set Menu
是日精选餐汤(罗宋汤)餐包
是日精选餐汤(罗宋汤)餐包
今次用餐嘅是日精选餐汤系罗宋汤, , 佢嘅内容有椰菜,红萝卜,蕃茄,牛肉粒, 呢一度嘅罗宋汤, 好好饮, 味道比较西化,偏酸,番茄味十分之浓, 如果朋友们只系饮开本地港式罗宋汤嘅话可能未必习惯, 但系我同我嘅朋友觉得呢个味道好正! 佢嘅跟汤餐包, 够热十分之软熟, 口感弹牙!

烧安格斯牛柳伴蘑菇烧汁
佢哋呢一个安格斯牛柳伴蘑菇烧汁, 面头上放咗啲好细小同埋幼身嘅豆芽, 最底下系薯蓉然后放咗啲蘑菇烧汁系啲薯蓉上面, 而呢一个蘑菇烧汁系混合咗蘑菇,三色椒,意大利青瓜同埋意大利蕃茄酱系里面. 呢一个安格斯牛柳我系拣咗rare,结果真系冇令我失望,一刀切落去之后发觉里面嘅肉系鲜红色嘅卖相十分之吸引(看图) mix埋啲口感十分之香滑嘅薯蓉同埋啲蘑菇烧汁简直系一个一流嘅享受!
安格斯西冷(Dry-aged)牛扒拌红酒牛肉汁
啱啱讲过佢哋依度嘅安格斯牛柳十分之正, 但我个人认为相比起佢哋嘅牛柳依度嘅安格斯西冷扒更加精彩, 我哋点嘅西冷扒系都系拣rare嘅.首先西冷扒嘅份量系比牛柳较为大少少,其次就系佢个肉质本身就好好味,好烟韧,容易咀嚼冇黐牙,有牛肉味, 红酒牛肉汁好match呢一份西冷扒, 但就算唔用佢嘅红酒牛肉汁食都已经十分之好味! 而呢度菜另外一个精彩嘅部分就系佢嘅配菜薯仔, 薯仔系炸过嘅薯仔,配上咗 mayonnaise 同埋 pesto sauce 混合而成嘅酱汁, 喺食嘅时候我同我朋友都异口同声地去赞呢一个薯仔配菜, 我同埋我朋友都觉得呢一个做法嘅薯仔口感超正味道清香,清甜带少少甜味!
饭后咖啡同埋甜品
咖啡
我同我朋友都有铺咖啡瘾, 所以我哋食完个main course之后, 都异口同声点热咖啡做餐茶, 佢哋依度嘅咖啡可以话系色香味俱全, 喺服务员送上我哋嘅热咖啡时我哋已经闻到佢阵阵嘅咖啡香,咖啡既面头有少少creamy, 味道香浓但系唔会太苦, 可以话一杯好好嘅饭后咖啡!

榛子蛋糕

是日甜品呢就系都榛子蛋糕, 佢嘅卖相都几靓仔下,蛋糕侧边配咗士多啤梨同埋蓝莓, 榛子味道浓郁, 佢嘅味道唔会太甜,榛子蛋糕食落口嘅时候有层次感, 配合埋咖啡简直系晚餐埋斋嘅好选择!

总括嚟讲今次晚餐我食得好开心,呢间餐厅嘅食物质素十分之高, 虽然唔系地舖要返少少时间去揾,但绝对唔系一个大问题,喺太古城呢个大地标行过去十分之近, 今次用餐系拣咗佢哋嘅套餐性价比都算高, 下次过嚟食嘅话我可能会试下佢哋其他单点嘅菜式!

今次用餐两个套餐分别系228蚊同埋288蚊加埋一之后张单系总共568蚊!