2017-12-05
今日系我生日🎂老公带我去铜锣湾乐天皇朝食饭庆祝生日,一直都好想嚟食嘢,今晚终于比我食到啦!💃🏻🎉我哋叫咗皇朝小笼包,蟹粉炒虾仁,上海炒年糕,上海担担面,口水鸡,驴打滚和柠檬芦荟蜜。皇朝小笼包真系好特别,总共有八种唔同味道嘅小笼包,真系一次过满足你八个愿望,分别有原味,人参味,鹅肝味,黑松露味,芝士味,蟹粉味,蒜蓉味和麻辣味,餐厅好细心有张纸仔教你点食和教你由边种味开始食,每种味道嘅小笼包都各有特色,我最喜欢嘅系蟹粉小笼包和黑松露嘅小笼包,因为味道好特出,小笼包皮薄馅靓,入面仲好汁,嚟到必定要食。😋蟹粉炒虾仁粒粒虾仁都包满蟹粉,蟹粉鲜甜香口,虾仁弹牙大粒。我最喜欢食上海炒年糕,每次食上海菜都必叫,今次食呢个上海炒年糕好有惊喜,年糕炒得软硬适中,配菜亦都好多,有白菜,冬菇丝,肉丝和洋葱,配埋个酱汁炒得好好食👍🏻同埋炒得好有镬气😋👍🏻上海担担面个汤底好香浓嘅花生味,汤底鲜甜浓郁,面条爽口弹牙,辣辣地好好食👍🏻口水鸡啲鸡好嫩滑,麻辣酱又麻又辣,好刺激。驴打滚系我第一次食嘅甜品,好有惊喜😻每一层软绵绵嘅糯米皮都卷着甜甜的红豆蓉,比到我一种幸福嘅感觉,真系超级好食👍🏻😋柠檬芦荟蜜清甜嘅柠檬味配合一
蟹粉炒虾仁粒粒虾仁都包满蟹粉,蟹粉鲜甜香口,虾仁弹牙大粒。
口水鸡啲鸡好嫩滑,麻辣酱又麻又辣,好刺激。
柠檬芦荟蜜清甜嘅柠檬味配合一粒粒爽口嘅芦荟,能中和刚刚食咗咁多嘅油腻食物,又清甜又滋润☺️
餐厅嘅茶都好好饮😻
环境好有情调,中间还有流水嘅摆设,俾到人一种放松心情嘅环境,能够系到可以尽情享受美食嘅好地方👍🏻👍🏻
职员态度友善有礼貌,还经常面带笑容,嚟到食嘢好有亲切感,她们还常常帮我们冲茶和收碟,服务和食物都系超水准👍🏻好开心生日可以享受到咁有质素嘅晚餐🎉🎉