2019-07-08
系豪华戏院睇完戏,睇完戏朋友话食过对面间蒸气锅,任食$268价钱同平时食放题价差唔多,老纳未试过食蒸气锅,都想一试下新野7点左右好旺行上一层电梯就到,个场都算大,冷气够冻一开波就煲粥先,摆晒啲野系锅底(准山鸡粥),然之后就唔洗理佢上面就开始蒸海鲜,旁边有个计时器,店员会教食每一种海鲜就按几多分钟,确保海鲜唔会过生或过熟送每位乳鸽一只,热辣辣上,好有水准海鲜可以拣4款,点左餐无耐啲海鲜就黎到,好新鲜!见到店员系水缸到捞完就即叫即㓥,唔会系整定放系到店员好细心帮我地放海鲜去蒸,原来蒸都有分次序,由清到浓,所以一开始系食甲壳类多蚬好甜大元贝弹牙爽口, 大大只,都好弹牙圣子蒸味后劲 好咬口,鲜味好出鲍鱼因为清蒸,食落味道较为淡,不过咁样反而食到鲍鱼本身既鲜味另外值得推介既就系依到既手打丸类!有虾丸、梅菜猪肉丸同墨鱼丸,虽然咬落既时候无”食神”入面楝晒汁咁夸张,但系都十分弹牙,同场市丸真系完全口感唔一样手包搅都正肉都唔错,蒸既肉都好入味最后蒸埋蔬菜,餐纸上面有好多菜类拣,有娃娃菜、南瓜、粟米、矮瓜、糕类未试过即蒸即食,每次食下停下咁反面可以有时间落下隔,食完唔会觉得饱饱济济 最后食埋呢个煲咗咁耐
7点左右好旺
行上一层电梯就到,个场都算大,冷气够冻
送每位乳鸽一只,热辣辣上,好有水准
蚬好甜
大元贝
弹牙爽口, 大大只,都好弹牙
圣子
蒸味后劲 好咬口,鲜味好出
鲍鱼
因为清蒸,食落味道较为淡,不过咁样反而食到鲍鱼本身既鲜味
另外值得推介既就系依到既手打丸类!
手包搅都正
肉都唔错,蒸既肉都好入味
最后食埋呢个煲咗咁耐既准山鸡粥,之前蒸海鲜蒸出黎既水都会倒返去粥到,所以啲粥亦到有晒海鲜既鲜味,吸收晒所有既精华,粥感好绵
价钱合理,地方坐得舒服,食物够鲜够原汁原味,真系大满足。