2022-08-26
淘大一直都有好多价钱相宜嘅餐厅,今次就试试呢间台湾嘢😋一入店内被装修震慑住🤣因为太有心思了!有点阿元来了feel😛1️⃣红烧牛腩刀削面($62)刀削面嘅硬度适中,面身较一般嘅粗身,食落有咬口~觉得非常不错👍🏻连汤食就好有味,而汤底方面就有红萝卜嘅鲜甜,加上有芽菜同梅菜,食嘅时候就唔会太单调🤔而主角牛肉切得比较大旧,亦煮得唔算淋,牛根部分更有啲韧😗但幸好有牛肉味,味道比口感好。2️⃣玉米起司蛋饼($32)蛋饼份量有啲少🥲平时食有6旧但而家得4旧~食落好有芝士味!加上粟米嘅粒粒口感系几好味👍🏻加埋啲微辣酱更提升到味道嘅层次😋3️⃣九份芋圆($38)剔咗要「温」嘅温度,原来真系常温唔系热嘅~都ok,完全系即食嘅温度😹芋圆食到原材料嘅芋头粒👍🏻口感烟韧🤩仙草口感唔系手摇饮品𠮶种咁淋,有啲咬口,唔错💓珍珠正常发挥有少少黑糖味,另外豆花质感偏轻,好容易散🤔最后糖水底都系偏甜,再减少少糖就好了🥲📍总结:-两个女仔份量足够~-餐厅布置出色,太耐无去台湾真系令人好怀念🥺
1️⃣红烧牛腩刀削面($62)
2️⃣玉米起司蛋饼($32)
3️⃣九份芋圆($38)
📍总结:
-两个女仔份量足够~
-餐厅布置出色,太耐无去台湾真系令人好怀念🥺