2019-07-09
近年香港多咗唔少食热石牛嘅餐厅,今日就决定黎尖沙咀呢间开张咗无耐、专门做牛嘅无极试下热石牛。可能因为系楼上舖,所以环境比起其他热石牛地舖阔落好多,睇得出装修有落过心机,而且有落地玻璃,可以坐高枱望街景,真系好特别,好岩同朋友一齐黎食嘢倾计。店员好有心机咁为我地介绍咗四款牛,分别系牛肩胛、西冷、牛柳同牛小排,又带我地去混酱嘅位置介绍边款酱汁岩边款牛,咁好招呼同耐性,系香港真系好少见。最后我地要咗300g西冷、200g牛肩胛同200g牛小排。所有嘅牛肉都系安格斯牛,上枱时净系煎过六面,一切开就知道系靓牛肉,因为佢入面系真系鲜红色,好新鲜。首先佢个西冷好有口感,摆入口到系愈嚼愈有牛味。牛小排嘅肉汁同油脂比较多,牛肉味比较浓,好岩送饭。不过个人最中意嘅都系牛肩胛,除咗因为系香港比较少见,亦系因为佢真系好好食。食开牛嘅都知道,牛肩胛如果唔预先去咗啲筋同肥膏,再用松肉器松肉嘅话,就会有好多筋同埋会un,但系佢嘅牛肩胛食得出落咗好多工夫,又林又juicy,好好食,真心推介。同店员倾开计先知原来有得电话或者WhatsApp订座,真系好方便。埋单时真系吓咗一跳,我地一共食咗三款牛,都只系四百几蚊,真系又
牛小排
牛小排
西冷
牛肩胛
牛肩胛
同店员倾开计先知原来有得电话或者WhatsApp订座,真系好方便。埋单时真系吓咗一跳,我地一共食咗三款牛,都只系四百几蚊,真系又抵又好食,对我黎讲系食热石牛嘅首选,希望下次可以试埋佢嘅牛柳啦。