2020-06-19 381 浏览
经过一个星期工作既洗礼之后,决定同朋友享受一个美味既法式晚餐~La Creperie 系一间好有法式风味既可丽饼餐厅,比人一种好放松既感觉。餐厅入面会有好多码头/ 海边既元素,比如餐台上面既灯塔形状既盐同胡椒粉樽,Bar台前面既粗麻绳。原因系可丽饼既发源地Brittany系一个海边既城市,据闻当年可丽饼既普及源于一个水手从中东带左buckwheat,并用佢制成薄饼,而呢种薄饼亦成为左Brittany既特产。呢度所有既可丽饼都系即叫即做,咸既叫Galette,用Buckwheat做base,颜色呈啡色;甜既叫Crepe,用小麦制成,系淡黄色既。唔食Gluten既朋友可以要求crepe用buckwheat flour做架。我地先叫左一个鹅肝做头盘。佢地既鹅肝系自家制既,配上煎过既苹果,加上apple cider sauce,放系烘过既面包上面。苹果既甜味同cider sauce既酸味中和返鹅肝既油腻感,真系几唔错~主菜系 LA GUEMENE,入面有盖梅内香肠(Andouille de Guémené)、Emmental cheese同埋焦糖洋葱。所谓既盖梅内香肠,其实就系法式猪大肠。如果

Foie Gras 法式鹅肝

主菜系 LA GUEMENE,入面有盖梅内香肠(Andouille de Guémené)、Emmental cheese同埋焦糖洋葱。所谓既盖梅内香肠,其实就系法式猪大肠。如果你本身钟意食内脏既话,应该会觉得几好食,估唔到焦糖洋葱同猪大肠会咁夹🙈
LA GUEMENE

最后甜品叫左 LES VOILES DE SAINT TROPEZ,入面有云呢拿雪糕、焦糖苹果同海盐焦糖酱,呢个一睇个配搭已经知道会好食。放入口值能够用幸福黎形容~
LES VOILES DE SAINT TROPEZ

最后提醒:如果星期五晚去,记得要book呀:)
2020-06-12
Foie Gras 法式鹅肝