2024-02-13
🥳系年廿九去到维园行年宵市场,行完去铜锣湾揾食。经过Fashion Walk见到呢间帝乐 - 德国餐厅好多人,所以入去试🤭餐厅十分有🏰欧洲小镇感觉,有好多欧洲特色装饰,适逢农历新年又加上少少贺年装饰,十分特别。👍🏻天气冻又落雨,入到去店员就推介咗两杯🍎苹果茶。上面有好多苹果片,下面就有好多苹果粒粒,入口甜甜地暖暖地,十分推荐❤️然后有匈牙利牛肉汤🥘汤以牛肉为主要食材,肉质丰富而淋,入口即溶。其他配料亦有好多,有🥔薯仔、🥕萝卜和🧅洋葱等多种食材,为个汤带来了丰富的口感同层次。食德国嘢又点可以无🍖香肠呢? 今次叫维也纳猪肉肠配酸椰菜,两条肠比较长,有细致的质地和丰富的肉汁。食到腻就食返啖酸椰菜中和猪肉肠的油腻感😙最后有四式芝士德式薄饼🍕🍕,德式薄饼外观同意式薄饼有啲唔同。今次食嘅式芝士德式薄饼,饼底是薄而脆。上面有🧀🧀Cheddar, 🧀Mozzarella, 🧀Blue Cheese同🧀Parmesan。四只味之中当然Blue Cheese出较突出,估唔到未食过Blue Cheese嘅朋友一试就爱上呢只浓郁口味🤭❤️寒冷天气食意外食咗一餐德国菜十分温暖满足,食完无惧寒风继续行年宵😝