2015-12-30 154 浏览
今次我同朋友黎到呢间位于铜锣湾新开的胜八鉄板串料理食晚饭。 我们点了几款不同的铁板串物试下,话明呢度主打铁板串料理,点可以唔叫呢! 打头阵有烧牛肋骨烧得好正好香好浓牛肉味,咬落口肉质好腍,肉汁吱晒出黎,而且唔黐牙,个汁好惹味,好食到难以形容,必点之选。 呢个系烧黑豚露荀,露荀好鲜甜爽脆,感觉好fresh。包住露荀的黑豚肉,咸香惹味,令到整个味道变得没咁单调。再配埋个特制酱汁,真系好美味! Wow呢个系味道好特别的烧鱚鱼紫苏卷,第一次食鱚鱼,鱼肉好嫩滑,加少少新鲜柠檬汁,突出鱼的鲜味,而且烧得好香口。同紫苏叶的特别味道好夹,出奇地好食!好正! 烧大虾肉质结实而且爽口弹牙。没咩落调味料,只要吱少少柠檬汁,就食到虾肉的鲜甜味。 杂菌豆腐(前)杂菌香浓惹味,而且好juices,唔会又干又硬。而豆腐好滑,味道较淡,夹埋杂菌一齐食,味道刚刚好。广岛烧蚝(后)蚝味劲浓,而且好有水份,唔会干争争,加埋葱同烟肉一起烧,味道咸香惹味,口感丰富!除了串烧外,我们还点了一人前的铁板御膳。先有意大利黑酢沙律 沙律菜好新鲜爽脆,而且好甜加埋个黑酢汁酸酸的非常醒胃。 之后系鹅肝
今次我同朋友黎到呢间位于铜锣湾新开的胜八鉄板串料理食晚饭。
铁板串物

烧牛肋骨

打头阵有烧牛肋骨

烧黑豚露荀

烧鱚鱼紫苏卷

烧大虾

杂菌豆腐(前)&广岛烧蚝(后)

除了串烧外,我们还点了一人前的铁板御膳。先有意大利黑酢沙律
意大利黑酢沙律

沙律菜好新鲜爽脆,而且好甜加埋个黑酢汁酸酸的非常醒胃
鹅肝多士

之后系鹅肝多士

鹅肝煎得好香,系侧边望块鹅肝啲油浸晒出来,闪闪发亮。入口鹅肝好滑,入口即溶,而且味道唔系好腥,好好食。多士吸收晒啲鹅肝油好香口又唔腻!

煎银雪鱼及带子

银雪鱼煎得刚刚好外焦内嫩,入口鱼肉好嫩滑,好鲜味好好食。而带子好有咬口,特制酱汁带出带子的味道。

牛肉薄烧、炒菜及炒饭

牛肉烧得好嫩滑,薄而美味的牛肉包住大量青葱及蒜片,味道非常丰富,既香口又惹味,非常好食
!炒菜炒得好香而且好爽口,好有日本的风味。最后系炒饭,炒得好干身,唔会好油腻。
芝麻雪糕(前)&绿茶雪糕(后)

最后食埋美味的芝麻雪糕(前)&绿茶雪糕(后)呢餐非常完满了
2015-12-23
铁板串物
烧牛肋骨
烧黑豚露荀
烧鱚鱼紫苏卷
烧大虾
杂菌豆腐(前)&广岛烧蚝(后)
意大利黑酢沙律
鹅肝多士
牛肉薄烧、炒菜及炒饭
芝麻雪糕(前)&绿茶雪糕(后)