2015-06-22
元气寿司扎根香港多年,唔需要多作介绍,而分店亦遍布港九新界,又点解会无啦啦坎到入嚟东涌分店食晏呢?事缘老婆嘅朋友邀请,山长水远入去贝澳摸蚬,亦喺平生第一次,玩咗成个晏昼,浸晌海滩中唔停咁起势刮,但又唔算好辛苦㖞,咁当然事前要食饱少少先至有气有力。就一于拣元气寿司食番餐,再入去摸蚬,又食又玩,好戏连场!对于我等九龙人,东涌喺个非常隔涉嘅地方,咪以为人少少,一到星期六、日、公众假,逼晌巴士站等车嘅人喺人山人海。有上昂平,有入大澳,就连依间元气寿司都爆晒棚。以回转寿司嚟讲,元气算喺颇成功,至少见有咁多分店,又有咁多人帮衬,衰极有个谱。拣位方面,我哋都喺喜欢坐回转位,不过,人多就当然坐卡位好啲,方便倾偈嘛。虽然坐咗晌回转位,但未必样样嘢都有,所以,都会晌餐牌度拣啲款式直接落单。翻阅餐牌一转,不外乎刺身、寿司、军舰、手卷、卷物……等等,将个餐牌上载埋等大家有个参考。收费方面,除餐牌列明所有价目外,回转带上嘅色碟亦代表唔同价钱,由$10-$40。自助冲绿茶依啲坐回转位嘅指定动作,大家都识,趁未有寿司食,小弟都钟意净食啲酸姜片,少少辣,少少酸,开开胃胃。蟹籽沙律 $36青瓜、蟹柳,再加大量蟹籽,冰凉
青瓜、蟹柳,再加大量蟹籽,冰凉酸爽嘅沙律,清新好食。
蟹籽沙律
店内嘅卷物有唔少款式,先试当中嘅唯一「素」卷。老婆近来多咗食素,所以,专登点咗依一款清爽小卷,细细件,一啖一件,喺好基本嘅卷物。
青瓜卷
鸡蛋唔喺咩贵价嘢,但一样可以做得好好食,眼前嘅玉子寿司,软绵有蛋香,又带点甜,平均$6件,你仲想点?
玉子寿司
油甘鱼先以汁烧处理,再做寿司,吴啲炸蒜片、葱丝,虽然话喺新产品,但个人觉得一般,可能缺乏个性。
汁烧油甘鱼寿司
味道较突出,因为既有三文鱼腩嘅油润,而貌似XO酱嘅辛辣酱汁又唔喺好辣,但就惹味得嚟吊出鱼鲜味。
炙烧辛辣三文鱼腩寿司
一客有4件小卷,做得唔差,包住青瓜、蟹柳,卷得够实净,但又无死死实实嘅感觉,最钟意仍层沾满粒粒蟹籽嘛。
牛油果软壳蟹卷 $20 / 客
一客只有两件,但体积比小卷大好多,牛油果跟软壳蟹都喺老婆嘅「飞弗」,可惜,做得「求其」,还幸味道唔差。
牛油果软壳蟹卷
一客3件,同样以反卷形式去做,但外层就沾满紫菜粉,内里则卷住青瓜、水牛芝士同三文鱼,口感有层次,有软有爽,几好食㖞。
波士顿卷
珍珠米煮得够黏糯,又有米香,紫菜更喺脆到嚓嚓声,然而,两嚿吞拿鱼鲜味度只喺不过不失咁啦。
吞拿鱼手卷