2019-05-31
今日放工同友人去左铜锣湾这间好chill的餐厅食饭,环境好有格调,坐得舒适。佢的餐牌系用iPad,俾人的感觉都几得意。同埋佢会不断fill花生俾我地。我地点左蜜糖鸡翼、薯条同明太子意粉作主食。同埋餐厅做紧一款Strawberry Bailey的promotion,所以我地都试下佢用这款bailey做的cocktail。先讲个鸡翼,烤得岩岩好,鸡肉唔会太老,非常嫩滑,而鸡皮亦都唔硬身,入口即溶,蜜糖都好出。相比之下,薯条就冇咁有惊喜,车打芝士酱唔系非常芝士,不过薯条表皮脆,入面有薯肉,都系好食的。个明太子意粉整得唔腻,厨师冇落蒜,整体系甜味多少少的,口感creamy,而且成个蟹钳都有蟹肉,肉食落唔散,蟹味都好重。而我地点的两杯cocktail酒味唔浓,Frozen Elsa饮落比较似奶昔,而Swann Lake本身饮的话有少少似药水,但加左士多啤梨酱就水果味出啲,好饮啲。最后我地仲叫左一个甜品Strawberry Blossom,其实系士多啤梨慕丝,都系用Strawberry Bailey做的,这个的酒味就浓啲。