2016-11-19
今日一到放工时间就即刻拎袋走人,事关约咗朋友食放题。今日嘅餐厅叫"相扑手",第一次嚟唔知质素如何呢?一去到店员就安排咗我哋坐窗口位,位置好阔落,唔会叫多少少就摆唔落。食物选择有好多。打头阵当然系点刺身先啦。第一回点咗马刀贝、带子、荣螺、呑拿鱼、三文鱼等等,嚟到嘅时候嘅数目有俾足㗎,而且鱼类嘅系厚切。我个人好喜欢食马刀贝,依度嘅切得几大块,好爽口而且鲜甜。带子亦都唔错。每次放题我都会叫枝豆食,不过有啲餐厅会烚到淋哂,又或者俾得太多盐去整,依度嘅枝豆烚到啱啱好,最后我差唔多成碗食哂。牛油清酒煮蚬系我叫嘅,原先谂住只系俾一碗仔几粒,点先上菜时见到系一锅好多粒。味道上算ok啦,如果少啲牛油味,多啲清酒味会更好。串烧类我好推介俾大家,尤其系菠萝同猪肉。菠萝好甜好多汁,要赞佢唔系罐头菠萝,有菠萝皮一齐烧㗎。串烧猪肉烧完都仲有唔少肉汁。临尾我地两个都战斗力下降,叫亲都系一件起两件止。我最后叫多旧芒果软壳蟹卷,啲芒果好甜,同软壳蟹非常夹。点解隔离枱都系两个女仔,可以食足两个钟,而每次都叫劲多又食得哂?店家好有心有炖汤同炖蛋送,两个都好好味呀!
今日嘅餐厅叫"相扑手",第一次嚟唔知质素如何呢? 一去到店员就安排咗我哋坐窗口位,位置好阔落,唔会叫多少少就摆唔落。 食物选择有好多。 打头阵当然系点 刺身先啦。第一回点咗马刀贝、带子、荣螺、呑拿鱼、三文鱼等等,嚟到嘅时候嘅数目有俾足㗎,而且鱼类嘅系厚切。我个人好喜欢食马刀贝,依度嘅切得几大块,好爽口而且鲜甜。带子亦都唔错。 每次 放题我都会叫枝豆食,不过有啲餐厅会烚到淋哂,又或者俾得太多盐去整,依度嘅枝豆烚到啱啱好,最后我差唔多成碗食哂。 牛油清酒煮蚬系我叫嘅,原先谂住只系俾一碗仔几粒,点先上菜时见到系一锅好多粒。味道上算ok啦,如果少啲牛油味,多啲清酒味会更好。 串烧类我好推介俾大家,尤其系菠萝同猪肉。菠萝好甜好多汁,要赞佢唔系罐头菠萝,有菠萝皮一齐烧㗎。串烧猪肉烧完都仲有唔少肉汁。 临尾我地两个都战斗力下降,叫亲都系一件起两件止。我最后叫多旧芒果软壳蟹卷,啲芒果好甜,同软壳蟹非常夹。
店家好有心有炖汤同炖蛋送,两个都好好味呀!