2019-03-03
价钱属于中位嘅"彩"set已经包含咗非常多道菜 包括有前菜/刺身/热食/寿司/汤/同甜品❤️食完饱到上心口 而且每样食物嘅质素都属于中上 环境又舒服 超满足啊-✏️彩 ($1280/位)-前菜: 鳗鱼苗 || 生蚝 || 安𩾌鱼肝配威化鳗鱼苗我都系第一次食😆个质感有少少似蒟蒻 口感好特别啊 而生蚝新鲜同埋唔会有腥味 不过我最钟意系呢个鱼肝夹威化 咸香十足之余 同超脆嘅威化食落味道好夹🙃🔹刺身: 左口鱼及裙边 || 赤贝 || 深海池鱼 || 北海道毛蟹配蟹汤啫喱 || 中拖罗配鱼子酱 || 烧拖罗由于一开始就同左师傅讲我唔食得虾 所以之后落嚟嘅刺身同寿司都唔会有虾嘅存在🌚但就试咗好多款拖罗🥰芸芸刺身当中 我最钟意食佢嘅拖罗😛中拖罗配鱼子酱系完全唔需要点酱汁食 有拖罗原本嘅鲜味之余 又带咸咸地嘅鱼子酱调味 而且拖罗完全食唔到筋 肉质好鲜嫩啊另外用紫菜包住嘅烧拖罗又系另外一番风味 拖罗比火枪灸烧过 鱼油系一食落口就充满成个口腔 鱼肉烧过后更加入口即溶🥰鱼油香好浓郁 真系劲正❤️🔹热食: 汁煮金目鲷其实我都真系几钟意食鱼🐟所以见到热食都系煮鱼 其实几兴奋🤪份量一啲都唔吝啬 好大碗 煮鱼个汁系甜甜地
✏️彩 ($1280/位)
前菜: 鳗鱼苗 || 生蚝 || 安𩾌鱼肝配威化
刺身:
热食: 汁煮金目鲷
其实我都真系几钟意食鱼🐟所以见到热食都系煮鱼 其实几兴奋🤪份量一啲都唔吝啬 好大碗 煮鱼个汁系甜甜地嘅 煮熟左嘅鱼肉肉质都绝对唔俾刺身差😛而且配合着个酱汁好夹😚好快比我清晒🤪同埋食呢个鱼嘅时候好有日式家庭料理嘅感觉😆
🔹
寿司: 帆立贝 || 针鱼 || 金目鲷 || 海胆 || 三文鱼籽 || 油口鱼边 || 中拖罗卷
刺身嘅质素相当高之余 寿司自然都唔会差🤪而且佢嘅寿司包含咗好多种鱼 可以每样都试吓真系觉得好好😚寿司醋饭调味刚刚好 而且饭粒唔会干/硬
当中我最钟意食嘅系海胆,三文鱼籽同油口鱼边😚海胆食落一啲腥味都冇 带微微鲜甜 三文鱼籽食落有浓郁嘅鱼油香 充满成个口🥰而油口鱼边系入口即溶 我觉得味道同左口鱼好相似 不过鱼味就在浓郁啲
汤: 鱼汤
鱼汤饮落好鲜甜 而且系饮得出唔系味精加工调味𠮶只 系本身嘅食材好新鲜 而且另外仲有菇菌同埋好滑嘅豆腐粒粒😛
甜品: 黑芝麻牛奶雪糕 || 炸忌廉芝士红豆卷
当我地已经食到饱到上心口嘅时候 先记得原来仲有甜品😆而且甜品相当有惊喜啊
个黑芝麻牛奶雪糕虽然黑芝麻味唔算好浓郁 不过个牛奶香系非常之重!同喺香港普通食嘅雪糕嘅好唔同🤪而且成个口感好rich 唔算好甜 真系好好食😛个炸忌廉芝士红豆卷同样唔错 外皮系炸到好香脆 重点系完全唔会觉得油腻 食落仲系热热地 忌廉芝士配微甜嘅红豆蓉好夹 甜品嘅质素都完美咁完结左呢餐omakase🥰