2007-07-02
一行六人去到吉利聚餐,今次叫咗好多嘢食,是日推介都叫咗四个,班旧同学都好满意。寿司有:赤贝- 好鲜甜甜虾- 一件有五只嘅甜虾寿司煮𩽾𩾌鱼肝(熟)- 可以松叶蟹蟹膏(熟)- 必食,老板娘话七八月无得食,因为要俾时间啲蟹繁殖玉子烧- 必食,我的最爱三文鱼腩- 好味剑鱼腩- 鱼油好香鲜带子- 必食,又大件又新鲜仙台汁煮生蚝(半生熟)- 好正,爱生蚝者不能错过三文鱼籽- 比较咸猪软骨拉面,叫咗猪骨汤底同地岳汤底,唔食得辣唔好叫地岳汤底,劲辣!本人较喜欢猪骨汤底是日推介项目:九洲针鱼刺身- 鲜甜好味北海道喜目鱼刺身(皮霜造)- 好味,同真鲷鱼有啲相似香烧九洲福甲鱼- 本人喜欢生物多一点,不过师傅功力好好,好香!日本紫蕃薯雪糕- 老板娘话系直接由日本入口,有七成以上系紫蕃薯,所以食落唔太甜仲好有蕃薯味!正!除食物好,老板娘一家人都好好,我地由十点半坐到十一点都无赶我地走,仲向我地介绍食法同食物特别之处,好好倾。
寿司有:
赤贝- 好鲜甜
甜虾- 一件有五只嘅甜虾寿司
煮𩽾𩾌鱼肝(熟)- 可以
玉子烧- 必食,我的最爱
三文鱼腩- 好味
剑鱼腩- 鱼油好香
鲜带子- 必食,又大件又新鲜
仙台汁煮生蚝(半生熟)- 好正,爱生蚝者不能错过
三文鱼籽- 比较咸
是日推介项目:
九洲针鱼刺身- 鲜甜好味
北海道喜目鱼刺身(皮霜造)- 好味,同真鲷鱼有啲相似