2020-11-12 1444 浏览
佐敦有好多少数族裔开既特色小店,今次就去左Ex-Gorkha Restaurant & Bar食左我人生第一次既尼泊尔菜😍 尼泊尔人主要信奉印度教及佛教,所以餐厅绝少供应牛肉,但就有猪肉。蒸猪饺子 Steam pork momo $50Momo系猪肉饺子,同北方人食既蒸饺几乎有90%相似,但食落Momo既皮比较薄,仲有啲烟韧😋猪肉馅除左好juicy,仲略带香草既辛香,真系好香口😍中间个辣酱好正,微辣既同时有好香既香草味!! 咖哩鸡 Khukura $70见到menu有另一款叫劲辣咖哩鸡,我都系食番普通咖哩鸡算😂原来每份咖哩都附送烤饼,等我仲嗌多左份烤饼🤭本身怕咖哩会好辣,点知又唔会,大家唔使俾啲辣油吓亲🧐咖哩整得好香浓,如果有得捞饭就正!! 无饭唔紧要,有劲香既烤饼都够晒满足😎点咖哩食真系无得输!!Mango Lassi $30Lassi 系印度饮品,有Sweet Lassi、Mango Lassi、Salted Lassi不同既口味Mango Lassi 感觉似比较浓稠既Yogurt drink,仲有淡淡既香料味😍用黎解辣就最适合,仲有得少甜,所以大家唔使担心甜度既问题🤓鸡猪蛋炒面

蒸猪饺子 Steam pork momo $50

咖哩鸡 Khukura $70

Mango Lassi $30

鸡猪蛋炒面 Mixed Chowmin $70
依个系尼泊尔人既家常小食,网络上既介绍通常都系偏咸,而且比较油🧐但依碟炒面又唔会㖞...反而系较干身!! 面既质地好烟韧,同埋真好多料😍鸡肉、猪腩肉、蔬菜、紫洋葱、香料,颜色真系好靓😍

炸鸡软骨 Kurkure $70
鸡软骨炸得恰到好处,唔会太㶶令人觉得热气!! 但味道就唔算好浓,有啲似避风塘口味😂 炸鸡软骨点Momo个酱正到不得了😎
咖哩鸡 Khukura
香炸鸡软骨 Kurkure