2015-09-19
系openrice见到呢间cafe,觉得好吸引,但去过甘多次西九龙都唔觉有呢间。今次山长水远特地去细心揾,终于揾到,其实就系转角位。舖未好细,所以佢d枱系密密麻麻。好彩我地去果阵系下午茶时间,所以等一两分钟就有位。但张枱仲系痴痴地,唔太干净,侍应都系d挂住挽手机ge后生女。我地坐系大玻璃窗隔离,可以睇晒外边d野,感觉好free。叫左士多啤梨窝夫、朱古力沙冰、薰衣草茶。薰衣草茶大概贵朱古力沙冰十蚊,不过餐牌写明薰衣草茶可回冲一次。等左一阵,朱古力沙冰好快黎。饮落好浓朱古力味,个味好真,唔会系d好假好cheap嘅朱古力味。之后窝夫接住黎,系水滴型,好特别。中间放左球士多啤梨雪糕,有士多啤梨围住个窝夫,砌得好令。窝夫外边好脆,入边几松软,唔会话好硬,所以好快食完。食到一半个薰衣草茶仲未黎,追左几次先有。我本来以为佢系一壶甘上,原来系有埋火系下边,热住佢。我好surprised,好吸引其他食客嘅目光。虽然个idea系好正,但因为系热住,所以倒落个杯仔饮果阵要等佢凉d先得。就系甘样一路等,壶茶一路系底热住,越热越浓,最后浓到苦。壶茶未饮晒就要求回冲,可惜回冲完都系甘浓。而且可能壶茶制作需时,加埋
。虽然个idea系好正,但因为系热住,所以倒落个杯仔饮果阵要等佢凉d先得。就系甘样一路等,壶茶一路系底热住,越热越浓,最后浓到苦。壶茶未饮晒就要求回冲,可惜回冲完都系甘浓。而且可能壶茶制作需时,加埋等佢杯茶凉先饮得,再回冲,再重复头先甘,甘样d食客会霸张枱更耐。Overall,食物真系值得试,而且个 cafe setting睇得出佢好努力甘将个小小空间装饰成比人relax嘅地方。大家去食记得up相上ig,跟住tag个cafe嘅acc,会有打折
。