2023-07-05 49 浏览
今日又同朋友上山顶收气,黄昏落返黎就系中环揾野食。哩间日式料理个名真系好正,比佢个门面吸引左,好有怀旧感觉。里面仲有好多特色既装饰,好有趣架,有兴趣就黎睇下。😋鲷鱼薄切 Snapper Carpaccio $158哩个望落去似刺身鱼, 卖相都好吸引。每片鲷鱼都好薄,上面有少少辣椒粒,葱粒同芝麻,加上一d香油,配埋一齐食好鲜甜同个配料好夹好香。鲷鱼系熟的,所以好岩唔食生野既朋友仔。肉质都好鲜甜,好特别而且唔会好辣。😋炸明太子粟米粒 Dragon Balls $68我系好钟意食粟米,比较少见粟米粒炸成一块块,配埋明太子酱,味道好夹。而且脆得黎又有点烟靭感觉。虽然系食紧炸物,但感觉比较健康。😋哥斯拉炸卷 Godzilla Roll $98哩个寿司卷都好特别,外皮系脆炸紫菜,里面有三文鱼, 忌廉芝士同意大利刁草。比较少食到哩个配搭,好新鲜既配搭。而且味道唔错,有粒忌廉芝士系里面,成件事好西日感觉混合。😋虎卷 Tiger Roll $168哩个外面系三文鱼包住,里面有软壳蟹,青瓜,吞拿鱼同飞鱼籽。再配上特式酱汁,卖相已经好吸引。外软内脆既质感,好特别。😋串物 Kushiyaki -梅子酱鸡 Ch

😋鲷鱼薄切 Snapper Carpaccio $158

-牛肋条 Beef Ribs $48/串
-日本五花腩 Pork Belly $58/串
-鸡皮 Chicken Skin $28/串
-秋葵Okra $28/串
送到枱既时候,已经闻到好香果种烧物味道。各种串物都系肉质鲜甜,特别要提到鸡皮同五花腩,有果种油香既味道。串物除左用料新鲜仲好考师傅烧既火喉。

😋 Yamete Oniichan $120
橙色既cocktail 一睇就知道系有berries,少少酸带甜味,加上有少少Vodka,味道好入口。成份包括: Vanilla Vodka, Lime juice, mixed Berries, Peach soda

😋Pornstar $110
我最爱passion fruit既饮品,Vodka加上少少气酒,已经好突出到passion fruit既味道。
成份包括: Vanilla Vodka, Passion fruit Puree , Prosecco

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星为满)

龙虎豹 (中环)
中环伊利近街47B号地舖

饮饮食食 #食好西 #周围玩 #周围食 #介绍返 #餐厅推介 #美食 #香港美食 #酒吧 #中环酒吧 #香港打卡餐厅 #打卡 #日式料理 #香港特色餐厅推介 #吃货 #中环美 #龙虎豹日式料理 #串烧#yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #lunch #brunch #bar #japanesefood #Centralfood #maphk2021