2018-12-29
旺角近来开佐一个新既商场,老实说,购物对我来说,实在唔太吸引,反而呢个商场既新餐厅,更加能够令我注目。呢一日,又黎佐呢个商场揾新野食。虽然个商场唔算系好大,但系新既餐厅,也的确不少,而呢间名为「千晚」既餐厅,就可算系最有人气既,看见门外排上了10多个年青人,便知道「一定无死」。步入餐厅,有2种座位,1系面对厨师主理既BAR枱,而另1款系正常的卡位,而2款座位都不约而同地,前面会有一个烧炉。最后我就拣选佐卡位,好似比较多一点privacy。看一看餐牌,餐厅主打既系大阪烧,有一张牌会有详尽的教授,而我地亦都可以选择自己烧,或是由餐厅的店员代劳。除了大阪烧外,亦有各式肉类或是海鲜可供选择。每张枱面上都会有一些基本的配料可以自行添加,包括木耳,酱汁,等等。铁板鱿鱼须 $48鱿鱼须非常惹味,加入了芽菜一起爆香,其实本身鱿鱼须都已经炒熟佐,但系店员就会再放在煎Pan上,俾我地玩下,同埋一路烧一路食,更香更惹味。酱烧日式炒面 $68日式炒面,系我既最爱,加入了椰菜和炒面酱汁,甜甜地好好味,而且价钱唔贵,绝对值得一试。千房烧 $108本日既重点,千房烧,里面有豚肉,牛肉,大虾,和带子。同样地,其实个千
呢一日,又黎佐呢个商场揾新野食。
最后我就拣选佐卡位,好似比较多一点privacy。
除了大阪烧外,亦有各式肉类或是海鲜可供选择。
铁板鱿鱼须 $48
酱烧日式炒面 $68
千房烧 $108
本日既重点,千房烧,里面有豚肉,牛肉,大虾,和带子。
同样地,其实个千房烧都已经煮好佐,但系就放在煎Pan上,俾我地可以画龙点睛,用沙律酱汁加添美感。
有得玩又有得食,一次过满足几个愿望,亦都唔驶怕自己处理得唔好而破坏佐成个美食。
记得之前都喺其他地方试过大阪烧,但系就无咁多选择,同埋咁大个「煎pan」喺面前慢慢玩,都真系几过瘾,值得推介。