2021-02-11
众所周知汇景商场有两间寿司店,呢一间系相对地新开嘅,之前行过几次都见到佢,但一直冇机会试,大年三十亲佢收炉前去帮衬试下,呢间嘢主打火炙芝士,个人最爱芝士咁就谂住应该冇死啦,可惜同期望差太远。先讲火炙芝士三文鱼刺身20蚊两件,睇价钱其实算抵,不过都真系几细件,两件加埋大细大约一包tempo纸巾啦,做法系喺三文鱼中间开窿塞咗嚿芝士落去,但系一食入口成口都系㶶味,三样嘢食完全唔夹,㶶味+好水嘅三文鱼味+芝士嘅咸味,鱼生嘅质素先唔作评论啦,最严重系入口到吞落肚完全得㶶味之外我乜味都食唔到,仲要两件都系咁。之后系火炙芝士三文鱼腩刺身24蚊两件,大细就畀芝士三文鱼刺身大少少咁,一样系中间开窿塞一嚿芝士落去,今次好啲啦完全冇㶶味嘅问题,但同样都冇三文鱼腩嘅味道,好似食紧白水煮鱼咁打边炉𠮶只但冇汤底,完全冇三文鱼腩𠮶种油香,争鲜嘅三文鱼腩寿司都好过佢,我食完第一件之后将第二件入面嘅芝士挑出嚟食就算,件鱼我冇掂过。再嚟汁烧厚烧玉子同汁烧芝士厚烧玉子,招牌菜10蚊件同15蚊件,做法系喺玉子中间切开,然后加料入去上面落酱汁然后火炙,卖相靓香味都够,但食咗第一啖之后就觉得好腻,之后就越食个汁就越咸,两款都系咁
再嚟汁烧厚烧玉子同汁烧芝士厚烧玉子,招牌菜10蚊件同15蚊件,做法系喺玉子中间切开,然后加料入去上面落酱汁然后火炙,卖相靓香味都够,但食咗第一啖之后就觉得好腻,之后就越食个汁就越咸,两款都系咁,虽然玉子整得好香好嫩,但个酱汁完全破坏咗佢,个人认为纯粹系酱汁配搭上唔得,因为佢个玉子本身个味已经好足够,甚至可以话好好食,又够香甜同时有啲咸香味,可惜。
最后系芝C三文鱼卷27蚊四件,size睇相,同普通卷物一样做法,但系就同佢畀出嚟嘅相同实物真系差好远,menu上面嘅三文鱼系大旧啲嘅,但系我食嘅呢份呢,中间全部都系青瓜,得三分一系三文鱼,然后再睇下我啱啱所讲嘅size,你就知道其实有几咁少,旧饭上面系一块火炙芝士,烧得确实系几香嘅,同埋味道上系我呢一张单入面所有嘢食中,配合得最好嘅。
讲真食完之后有啲失望,食材上嘅配搭其实冇错,但系做出嚟就系唔好食,可能系佢今次嘅入货质素比较差,火炙三文鱼又㶶又好水,三文鱼腩冇油香味,酱汁都比较重口味,10件寿司用咗96蚊,讲真我觉得好唔抵食返争鲜算数。