2021-06-22 1218 浏览
食过两次 Brick lane Gallery,第一次系同朋友喺金钟分店食晚餐,而今次就黎到尖沙咀棉登径分店,同男朋友庆祝周年纪念。相比金钟店走「昏黑」同「SOHO情调」路线,尖沙咀店嘅装横简单得来又有心思,餐厅陈列左各种小摆设,氛围令人放松。对Brick比较有印象嘅菜式,系佢地嘅All Day Breakfast同意粉,再次光临,来点不一样吧,嗌左一个Set Dinner、Egg Benedict同一个甜品。Set Dinner 打头阵嘅系忌廉汤(没记错嘅话),饮落好creamy同好够热,头盘系巴马火腿芒果莎莎,碱香嘅火腿包住芒果肉、火箭菜,再醮上黑醋,几清新开胃。野饮我地嗌左一杯有气饮品(杯底嘅紫色效果好靓)同埋热柠茶,而餐厅用嘅系方糖,落糖𠮶阵可以夹下夹下好过瘾。Egg Benedict系Brick嘅招牌菜,Menu有成一版都系各款口味嘅Egg Benedict,我地叫左个Classic Egg Benedict。半熟蛋好滑,配埋火腿同面包,好有口感。而喺食Egg Benedict个阵有个小插曲,当我好兴奋咁用刀切开个只蛋𠮶阵,唔小心用力过猛将成只蛋「飞」左落地(个刻呆左)。而待

每日汤之选Soup of the Day

有气清凉饮品 Coolers

热柠茶Hot Lemon Tea

火腿班尼迪蛋Classic Egg Benedict

而喺食Egg Benedict个阵有个小插曲,当我好兴奋咁用刀切开个只蛋𠮶阵,唔小心用力过猛将成只蛋「飞」左落地(个刻呆左)。而待应见经过见到地面只飞蛋,都补返一只比我地,即刻开心返哂。

主菜我地嗌左烧猪手,猪手系原只上,我地同佢对峙左劲耐(切左好耐)。由于食猪手之前我地已经食左好多野,当好不容易先食到猪手肉时,已经好攰好饱,猪手系好味嘅,只系肉唔多,系带点蜜汁、 BBQ风味嘅猪手,如果觉得太干亦可以点下附设嘅醤汁。
德国烧猪手Roasted Pork Knuckle

鲜莓铁锅斑戟上个阵个铁锅仲好热,斑戟有好浓嘅蛋香、面层仲有层焦糖,上面嘅杂莓就做左中和作用,食落甜而不腻,只不过块斑戟都几细块,两三啖就食哂。
鲜莓铁锅斑戟Seasonal Berries Pancakes

今餐系庆祝我同男朋友嘅周年记念,呢个sweet sweet 嘅鲜莓斑戟总算为呢餐饭画上完美(不知为何写埋Happy Birthday哈哈),埋单约$800左右,食到好饱,觉得可以嗌少一道菜。期间虽然有小插曲(飞蛋事件),但因为餐厅员工好好咁处理左,令我地都食得好愉怏,度过左好笑又温馨嘅一晚。
庆祝纪念
纪念日
火腿班尼迪蛋Classic Egg Benedict
  • 巴马火腿配芒果莎莎 Parma Ham Mango Salsa Bites