2022-09-23
《鮨一魂 - 铜锣湾》屈指一算,我都好耐无食Omakase 啦😝前排最多都系食铁板烧,寿司🍣就真系好耐无食🤓不过好多时好食既寿司店晚市都要提早预约呢🤨所以我特登早三星期打去呢间想食好耐既鮨店book 枱当日准时入座😉一坐低店员就奉上热茶,我今次选左《藤 Fuji Omakase》,无耐就开始上前菜啦😋💁🏻♀️响螺响螺食落肉质爽脆,口感有少少烟韧,而且味道十分鲜甜👍🏻💁🏻♀️茶碗蒸茶碗蒸一定系热辣辣咁先好食😋一打开盖就闻到海鲜既味道,店员话因为厨师用左太刀鱼肉同松叶蟹一齐去蒸,所以每一啖都食得到鱼同蟹汤既味道💁🏻♀️刺身师传按照呢排当造既食材去挑选两款刺身比食客,当晚其中一款就有酱油渍鲭鱼啦,师傅轻轻烧过鲭鱼,令肉身个味更出,食落一啲都唔腥,咸香味十足👍🏻💁🏻♀️寿司十二贯 当晚师傅一共安排左十二款寿司比我地食,其中有几款特别深刻😋🐟喉黑鱼身脂肪好多,入口充满油香,师傅用火枪烧过鱼既表面后更令鱼身有点焦香🐟粒贝贝类寿司黎讲,我平日偏好赤贝,但今次试过粒贝后我觉得粒贝更脆口同埋甘甜,师傅喺寿司上面搽左一层薄薄既酱料,更带出左佢既鲜味🐟大呑拿鱼腩大呑拿鱼腩超级肥美,而寿司醋饭酸酸地又刚好带出
💁🏻♀️响螺
响螺食落肉质爽脆,口感有少少烟韧,而且味道十分鲜甜👍🏻
💁🏻♀️茶碗蒸
💁🏻♀️刺身
💁🏻♀️寿司十二贯
当晚师傅一共安排左十二款寿司比我地食,其中有几款特别深刻😋
🐟喉黑
🐟粒贝
🐟大呑拿鱼腩
大呑拿鱼腩超级肥美,而寿司醋饭酸酸地又刚好带出到呑拿鱼既鱼味同埋令肥腩无咁腻
🐟拖罗卷
拖罗卷系我其中一个favourite item😍个卷入面充满剁碎左嘅吞拿鱼蓉,食落唔会有渣,紫菜、呑拿鱼蓉同寿司醋饭三个味道配搭好夹👍🏻大爱
🐟海胆
相信好多人食Omakase就系为左食餐厅个精选既海胆😍 师傅会将海胆寿司直接放喺客人手背上面, 避免客人用餐具去食,因为咁样好有可能会破坏咗海胆本身嘅原味道,海胆好Creamy味道浓郁😋超级想encore