自返工之后对coffee既要求每况越下...当你日日只手仍然拎住咖啡连锁店等cafe时,你会发觉自己好似对饮咖啡既态度已经变成机械式了...直至到上星期无意透过同事口中得知有两个对咖啡好有热诚既朋友系西贡开左一间cafe shop, 星期六就急不及待起行~ 大热天时入西贡, 好在地址尚算易揾~ 仲要饮到满心欢起更加令我对cafe充满番期望~ 是日试左3款cafe:Cappuccino: 虽然冇出面d拉花, 但佢胜在够香,够滑! 咖啡既香味令我连糖都唔舍得落~ 怕佢搅乱晒杯咖啡既味道! (老板你快d学好d拉花啦~ )"Cokfee": 老板自家创作~ 绝对系消暑极品!!! 话说友伴唔太好咖啡, 一问之下老板就搅左一杯出黎~ 其实眼见实物系可乐+咖啡啫喱, 一饮之下先有可乐既快感, 继而系喉咙慢慢出现咖啡既香味! 香味并不浓烈, 所以非常适合非咖啡爱好者饮用, 但可乐同咖啡出奇地夹!! 至于啫喱比起星巴既味道更香甜, 最重要系冇左一份苦涩味!! yummi~ Espresso: 呢杯系我临走之前老板叫我试下, 唔试由至可, 一试之后竟然系我全日觉得最正既一杯cafe! 好耐都冇试过一杯可
自返工之后对coffee既要求每况越下...

是日试左3款cafe:

Espresso: 呢杯系我临走之前老板叫我试下, 唔试由至可, 一试之后竟然系我全日觉得最正既一杯cafe! 好耐都冇试过一杯可以令喉咙回味到只有甘香而冇任何苦味既espresso! 我中文差, 唔识点形容, 但我敢写包单佢系一杯唔会令人失望既espresso~!

其实当日除左咖啡外对于我呢个甜品精我仲试左佢地既homemade cut cake:
Dark Chocolate: 好"实", 好浓, 好香! 最仲要系唔过甜! 好难得既作品! 对于食开75%浓度朱古力既我确实将会每次必点既咖啡伴侣!

Lemon Cheese Cake: 好香cheese味~ 好soft, 唔似出面咁好creamy好"溜", 对我黎讲佢既清甜反而令我对佢更有印象~ 不过未必系浓烈lemon cheese cake既超热爱者所好

可能你会觉得只为一杯咖啡而入西贡系非必要之事, 但作为对咖啡有要求既你同我呢个活动将会成为我新既生活模式~
消暑极品-"Cokfee"!
一试就爱上既Dark Choco同Lemon Cheese cake!
2010-07-17
$90 (其他)
消暑极品-"Cokfee"!
  • "Cokfee"
  • Espresso
  • Dark Chocolate Cake