2017-06-23 142 浏览
湾仔新开餐厅 -金公馆,以四川菜为主。电Pro位置虽然不在主要大街,但开张两个月,不乏座上客🍽。▫️楼高两层,沿着楼梯行上去已经见到装修非常有气派🐉,由玻璃橱窗到枱上既餐具都古色古香🐲,环境令人联想到传统与时尚既混合版。最令我惊喜就系用爵当茶杯☕️,有系时候要展示港女10式拎住爵来影相📷。▫️一打开餐牌,佢哋可以叫小菜之外仲有打边炉,因为我哋太为食,所以两样都叫晒😋😋!喜欢食辣嘅朋友,一定好钟意间餐厅,因为佢既辣唔系求其用啲辣酱煮,而系有好多唔同层次嘅辣香料味道🍲🍲。▫️食物我哋叫咗麻辣火锅并龙虾汤🦐,两边汤底好味到震,个龙虾汤真系有鲜甜龙虾味,而麻辣火锅越食越辣同惹味。火㶽配料非常新鲜,简直拍得住好多出名嘅火锅店!! 👍🏻👍🏻▫️除咗火锅之外,我哋仲叫咗蒜泥白肉🐖、口水鸡🐓同草船川辣串串虾。首先,香港式嘅蒜泥比较咸同同粗糙,而中国式蒜泥系比较淡味、蒜味浓同滑溜。佢哋非常正宗,采用中国式蒜泥!另外,草船串虾一定要必叫,一碟有10只🖐🏻🖐🏻。成个卖相虽然有点令人吓怕,舖满红椒,但唔太辣,串烧虾🦐用孜然粉调味,再配上红椒🌶嘅麻香味,令人食指大动,食多一打都冇问题👅!我一定会返黎食回头草😂🤣😂
庆祝纪念
生日