太潮真系中环人嘅恩物,除咗价钱平之外,份量超大,更重要嘅系米芝莲推荐嘅餐厅。呢度装修虽然系茶记嘅风格,但系可以睇得出系有放心思将港式风味放入去装修入面。我哋今晚就拣咗一个二人餐,价钱好抵只系$268 ,已经包左炒杂菜、冬阴功汤、海南鸡、白饭同埋油饭、咖喱虾、泰式甜品。个冬阴功汤系我近年饮过最正嘅冬阴功汤,味道系酸比辣多,味道好适合香港人。个汤仲要好足料,除左虾,仲有蘑菇、肉丸等等。个咖喱都系比较甜而不辣嘅,配饭一流。入边嘅虾超弹牙超滑,而且好离壳,就咁食系绝对冇困难。店主同埋侍应都非常之热情,虽然我哋今日比较迟先到,但系佢哋都依然热情招待我哋。要注意呢度夜晚收9点,想食就早啲嚟啦。

2020-03-25