2019-01-11 596 浏览
因为太忙,好耐无写食评了!今晚约了朋友去睇颁奖典礼,所以安排吓食咩先!原本谂住去饮茶食点心的,但订唔到位就改食泰国菜,于是上 openrice 订位。订左4:15pm,餐厅座落于THE ONE,坐位设于店外和店内,商场人来人往,我哋都唔想坐在餐厅外的坐位,所以取位时问侍应有冇窗口位,她说暂时未有要等,等候期间我见窗口位有张4人枱未有客的,可能我哋得2人所以唔比得我哋,大约15分钟后还未有动静,我又问吓侍应系咪还未有枱,过了片刻就带我哋入坐刚才那张4人枱,但要6:00结帐,因有客人订了位,现在才4㸃几,时间尚早当然无问题啦。两个人叫些小食再炒碟粉都应该够吧!先来个串烧沙嗲牛肉和鸡肉,朋友话近期猪瘟问题,唔想食猪,所以就无叫猪肉。两款肉质都稔唔鞋口,但沙嗲酱就稍为失色,香味和辣味都唔够,所以令到串烧唔够惹味和香口。串烧墨鱼丸都算爽口的,由于酱汁是串烧的灵魂,却因沙嗲酱味道稍逊色,墨鱼丸只能是平平无奇的味道。泰式炒粉,朋友说是此店的名菜,于是就㸃来试吓,卖相普通,份量觉得有D少,虾同粉似是各自分开炒再并在一起,唔够热辣辣,感觉有D唔够镬气,味道一般,并非想像中咁出色。海南鸡饭,因个炒粉份量少
因为太忙,好耐无写食评了!

两个人叫些小食再炒碟粉都应该够吧!

串烧沙嗲牛肉、鸡肉

串烧墨鱼丸

泰式炒粉

海南鸡饭

海南鸡饭,因个炒粉份量少唔够饱,于是叫多个饭,个饭闻到有淡淡的椰香味,鸡件几滑,都尚算好味。

这个是套餐连餐汤的,但上菜时无比我哋,我哋就问系咪有个汤,侍应说是就行开了,我哋再问另一位侍应,她说:送完就无,我好忙唔得闲睇仲有无汤!
我哋再问另一位侍应,终于肯跟进有汤了,是碗萝卜汤,匆匆饮埋结帐。

今晚餐饭在尖沙咀区来说收费唔算太贵,可接受,但食物质素平平,服务质素需有待改善,不知是否舖租昂贵,餐厅将价就货而影响质量。

其实我哋都几钟意食泰国菜,喜欢它的特色和风味,希望此店能提升食物质素,否则好难吸引我哋再来光顾㗎!
2018-12-29