2022-03-19
最近好想打边炉但系出街买材料又唔可以买到咁多种类,留意到平时有食开嘅牛大人都推出左火锅外卖套餐,喺屋企打边炉安安全全又可以食到牛大人嘅味道!牛大人大驾光临(4人份)里面有劲多款式,基本上四个人系唔会食得晒,如果大家庭六至八人应该都够食。汤底可以10款之中自选,牛大人红烧牛骨骨锅就最香,咸香十足带点甜味,仲有两大兜,就算中途要加汤都唔使惊,有多无少。里面预设有安格斯特选牛板腱16片+上腹牛五花16片+西班牙猪梅肉片16片+花雕酒鸡8件+蔬菜拼盘劲多牛同猪,食肉兽都够食,质素都系任食A-B餐嘅水准,另外仲有花雕酒鸡里面又有杞子𠮶啲,好补,质感滑身少骨,健康当然最紧要系蔬菜,里面有超过10款唔同嘅蔬菜,唔使另外加都够晒食。预设仲有酱料特调酱油+蒜,葱,手切辣椒,炸蒜,芫茜~唔使担心要自己预备酱汁。除咗固定之外,最正嘅就系有得俾你拣想食啲咩水饺,食边款浆、丸、连茶都包埋。例如好似屋企人对虾敏感,我就全部唔拣虾,大家都可以齐齐享用。台湾手工水饺 x 4款高丽菜水饺4粒/瓜仔鸡水饺4粒/福建燕饺4粒/台式蛋饺4粒一人一粒,拣得梗系食啲平时食唔到嘅,台式饺子虽然个皮比较厚但系都好好食,燕饺就似平时食
里面预设有
台湾手工水饺 x 4款
高丽菜水饺4粒/瓜仔鸡水饺4粒/福建燕饺4粒/台式蛋饺4粒
一人一粒,拣得梗系食啲平时食唔到嘅,台式饺子虽然个皮比较厚但系都好好食,燕饺就似平时食𠮶啲鱼皮饺不过个皮质感唔同。
台湾在地直送浆类 x 4款
手打旗鱼浆/澎湖花枝浆/真味牛肉浆/蟹籽墨汁浆
劲多款唔同嘅浆拣,简直花多眼乱,就拣啲唔同材料嘅,颜色都好唔同,款款都好突出到食材嘅鲜味,重点系充满口感。
台湾直送 x 6款
芋头贡丸4粒/竹炭海鲜丸4粒/海胆包4粒/乳酪蛋肠4粒/拔丝芝心包4粒/虱目鱼丸4粒
丸要拣就拣啲自己钟意食或者特别嘅,例如芋头公园、竹炭海鲜卷、乳酪蛋肠呢啲平时都比较少食到,味道都比较得意,比较重味。
饮品 x 4款
桂花乌龙冷泡茶/菊花普洱冷泡茶/洛神花茶冷泡茶/白桃乌龙 饮死一种都会闷,不如一次过拣四款唔同,大家开心share,无糖茶而且冻冰冰最清新。