2017-06-07 174 浏览
好耐冇食韩国野,难得约咗个好迷韩国嘅朋友食饭,就叫佢揾间未食过嘅韩国餐厅试吓啦,佢就揾到依间真系开张不久嘅韩国韩国。其实一般人未必会留意到依间餐厅,但入到去感觉又唔错,装修好欧美,而且坐位同坐位之间嘅距离好大,可以提供一个小天地俾客人高谈阔论。餐牌上嘅食物种类唔算多,不过酒嘅种类都比一般嘅韩国餐厅多,而且几特别,好啱一众酒鬼咁我哋就叫咗一份meatballs,菜包肉 (bossam)同egg roll cheese spam toast.酒就叫咗chum churum soju 同mocha stout.酒就先上,首先我本人就不太喜欢饮烧酒,所以试吓一啖就俾晒朋友饮不过依只Mocha Stout就好特别,味道有点似黑啤,麦味好香浓,而且易入口,啱晒我依啲唔钟意烈酒嘅人。之后就上咗依个牛肉饼,放低个时仲"嗞嗞声",落咗好多芝士,不过芝士味较清,冇抢走牛肉嘅味,而且有放一啲烤茄子系中间,食起黎冇咁油,而且肉质系靓嘅牛肉,牛肉面煎得香口,但入面保留到肉汁,另外一大赞嘅系加咗辣椒煮芝士,大大中和咗芝士嘅油腻感,而且有层次,先食到芝士同肉嘅柔软,辣味系食到后段先慢慢涌出黎。大力推介依个菜之后上嘅

Meatballs

Egg roll cheese spam toast
之后上嘅系Egg roll cheese spam toast,睇得出餐厅好足料,用非常多嘅蛋去整,而且好滑,不过因为芝士同蛋都好多,所以好快就好饱

菜包肉

最后上嘅系菜包肉,五花腩烤得非常香,唯一唔好就系真系好好多肥膏,怕肥嘅女生就可能觉得唔好,不过我好中意
因为愈肥旧肉愈林嘛
食多啲菜就减低到罪恶感噜,另外有样好嘅就系佢有两种菜提供,又有红萝卜同青瓜,依两样就咁点酱食就得(我见好多韩国人都系咁食),而五花腩我觉得佢本来都已经够味,落好少或者唔落酱包住菜食已经好好味。

另外餐厅老板服务态度真系好好,而且英文好好,唔洗怕沟通唔到,可以问吓佢有咩好介绍,同埋我哋问佢个啲酒有咩特别,佢都好详细咁介绍
2017-05-25
  • Meatballs