2009-12-02
一位好嘴刁既朋友介绍,话佢好难得系一间餐厅食野由第一道𩠌食到最后一道,而且系每样都咁欣赏,所以爸爸就组团去试下依间咁贵既怀石料理。我地今次一行9人,大家对食物既要求都唔同,但系都 90% 满意。起初我地以为食怀石料理,每碟细细份,一定唔会饱得去边啦,所以已经谂定要去食第二part晚餐。点知食到最后我地每个人都好饱!!! 环境及卫生: Very good first impression!!! 5分1) 唔系好大间,一入门口黑黑地觉得几cool! 2) 地下系酒吧,酒吧后面放左好多酒,吧枱上更有一枝Dom Pérignon Œnothèque ,感觉好high class!!!3) 酒吧同楼梯口中间有只牛,好衬间restaurant个名"和牛怀石亭"。4) 睇清楚D,只牛后面系一个handicap lift,设计师真系好细心。5) 上到楼上见到个open kitchen好光猛好整洁好整齐好卫生。6) 楼上有两间房,墙身都画有一幅几抽象既画:大家估唔到我就好估啦:系牛黎架服务 : 5分1) 一入门口就好友善地带我地埋位,参观同介绍间餐厅2) 食前好清楚同仔细讲解个menu,到食既时候再
1) 唔系好大间,一入门口黑黑地觉得几cool!
服务 : 5分
1) 一入门口就好友善地带我地埋位,参观同介绍间餐厅
2) 食前好清楚同仔细讲解个menu,到食既时候再好有心机地介绍每一道菜既材料同煮法
味道: 4分半
1) 先付: Lobster, Cresson and Caviar with Sesame Sauce 鱼子酱龙虾刺身配芝麻汁
见到我比咁多个happy face都估到依道菜系我个人以及同桌既所有人都好欣赏既!!! 食完重想再食,而且系唔会厌个只。
真系可以用色香味俱全黎形容。"色":龙虾刺身系少少红色但系透明既,用绿色菜做base加埋黑色鱼子酱喺龙虾面,奶白/黄色既色芝麻汁,一个几新奇既配搭。 香味系芝麻汁发出,但食落口佢完全冇抢走鱼子酱同龙虾既鲜味。龙虾生食(食落口其实好似系半生熟)系好爽滑架,而且好鲜甜,同浓味既鱼子酱一齐食,凉凉地几好feel。我系好唔钟意食菜,但系因为个甜甜地既芝麻汁令到𠮶几条菜都好味左,所以食哂。
2) 前菜: Wagyu Sushi with White Truffle 白松露和牛寿司;Shirako with Seaweed Sauce 鱼精囊配紫菜汁;Lobster Ebi Imo 龙虾芋蓉
a) 鱼精囊 - 真系唔系我杯茶 ,鱼精囊咬落口唔系粉又唔系爽,唔知点... 我个人就唔系好钟意... 紫菜汁酸酸地OK啦。
b) 白松露和牛寿司 - 和牛生食系好正既!!! 因为唔会油,而且唔会有酱汁盖过牛肉本身既鲜味。面头既白松露配和牛原本系可以带出和牛既依种鲜味,不过今次师傅落多左黑胡椒,所以入口时胡椒味抢走左好多松露同和牛既鲜肉味 下次如果D胡椒少一半,效果一定好好,因为个配撘非常好。
c) 龙虾芋蓉 - 我个人唔系好喜欢芋头,因为觉得好溜好粉,所以对龙虾芋蓉唔系抱太大希望。出奇地好light一D都唔溜,少少烟刃,而且个龙虾味令到个芋蓉清新左。
3) 吸物: Scallop Shinjo, Ginkgo and Shimeji Clear Soup 带子丸,白果,鸿喜菇清汤
好清既汤底,相信系带子丸带出既鲜甜味。带子丸有人钟意有人唔钟意。我个人觉得比起其他菜色就冇乜惊喜,只系比左个"清"既感觉。
4) 蒸物: Wagyu and Kyoto Vegetables Mushi Shabu Shabu with Ponzu 蒸和牛配酸汁
全晚最令人失望既一道𩠌!! 蒸和牛熟得过火,搞到个和牛好老好嚡,更失掉所有肉味,入口只觉酸味,所以希望和牛怀石亭以后唔好再serve依道菜。我喺味道扣左半分都系因为咁!!
5) 造り: Chef's Selection Sashimi 厨师精选刺身
又一味色香味俱全既佳肴:
a) 拖罗 - 鲜甜肥美,入口即溶 正正正!!!
b) 鲍鱼 - 鲜甜爽口 正正正!!!
c) 平目鱼包海胆 - 真系一个好精彩既combo! 真系好食过海胆配青瓜或饭。海胆浓烈既鲜味同平目鱼既鱼味好夹,浓得黎好清。 正正正!!! 又晕左
6) 烧物: Grilled Kinki Fish, Sweet Potato and Inaho 喜知次鱼配甜蕃薯及炸稻穗
a) 喜知次鱼 - 鱼肉嫩滑清甜。份量唔会太多,刚刚好。
b) 甜蕃薯 - 菜黎既... 虽然只系半块,不过对我黎讲依然多左
c) 炸稻穗 - 好似爆谷咁好得意。好脆好干一D都唔油,甜甜地。几特别。
7) 进肴: Kyato Turnip (Kaburamushi) and Taraba Crab in Wasabi 萝卜蓉拌雪场蟹
个萝卜蓉好好食 - 甜甜地好light有少少弹牙,萝卜咁食几新颖 雪场蟹好鲜甜! 个wasabi汁个味教得啱啱好,味道好亲个萝卜同蟹,少辣但唔会好攻鼻重有D好似薄荷𠮶种舒缓感。我食哂D萝卜同蟹后重要饮埋D汁。
(虽然已经食左七道𩠌,不过都好似唔系好够饱,所以大家一路谂去边到食第二餐)
8) 主菜: Charcoal Grilled Wagyu 碳烧和牛
a) 2件佐贺和牛:好松化,而且唔油,完美!!!
b) 2件鹿儿岛和牛:食完佐贺𠮶两件就觉得鹿儿岛和牛好肥好溜,食落真系半口油,不过个人口味都系钟意食肥牛wakaka。饱到要打消去食第二餐既念头添。
9) 云丹とトリュフ土锅ご饭 Sea Urchin Truffle Rice 海胆黑松露饭
每日黎帮衬都会欣赏到既招牌饭! 真系冇得弹!!! 我平时系少食饭,不过依个饭可以令我添左两次,一共食左三大碗!!!
整系睇幅相都已经可以知道好足料(不过比多少少海胆我重开心)。我地系房入面欢迎个饭既时候系好感动,因为未入到黎我地已经闻到松露既香味,见埋个样我地所有人都哗左出黎 又一道色香味俱全既菜式!!! 果然名不虚传 大家唔单只闻到松露香味,重可以食到... mmmm... 海胆既鲜甜味加上黑松露既香味,简直系一绝!因为本身两者都冇也咸味,所以师傅预备左D芝士粉比大家捞埋食。我两种食法都试左。开头未有芝士粉都已经好impressed,又香又甜而且系够味,觉得系一个好light好健康既饭。但系加左少少芝士粉食法完全唔同:个味浓左,可能我落得唔系好多,出奇地个芝士味唔系好抢个松露味,反而系觉得佢个作用系同盐一样,而且又比多左种香味个饭。
10) 甘味: Dessert: 甜品
a) Mochi: 好欣赏佢个mochi系轻轻烧过既,因为我好惊mochi面头个D粉搞到个口沙沙嚡嚡既感觉。mochi轻轻烧过令到佢滑左,冇咁痴牙。味道唔会太甜好light,正!
b) 芝士蛋糕: 味道一样唔会好浓或太甜,不过我个人喜爱多少少芝士味既cheese cake
点解我会话系好啱香港人口味:
1) 去过日本食怀石料理既人会好清楚,每道菜既份量系好细,系名正言顺既"一道一口"(可能系日本文化,又或者日本人比我地香港人细食)。虽然系少吃多滋味,但系比多过一口系可以加深我地对食物既印象(you can appreciate more),依点"和牛怀石亭"就做到好好,好啱香港人既胃口。
2) Menu入面虽然有一款系我地香港人少食既菜式:鱼精囊,但系大部分都系我地最常食到既日本菜:雪场蟹,海胆刺身,平目鱼,拖罗刺身,鲍鱼刺身,喜知次鱼,和牛。再加上佢有少少玩fusion,加插左我地香港人好钟意食既黑松露,白松露,鱼子酱同龙虾,真系令到我地觉得个怀石料理系为我地度身订造咁。
后记: 唔饮酒系每人HK$1,680 + 10%。比起日本既怀石料理其实系平左。一谂起又有和牛,又有龙虾雪场蟹,又有咁靓咁新鲜既鱼生,又有鱼子酱,重有超正既海胆黑松露饭,再加上酒店式服务,HK$1,848 其实系抵食架。就算真系叫酒,D酒既价钱亦好合理。