2007-06-10
琴晚终于黎左银杏馆度食饭,黎呢度都系向OPENRICE O既介绍,知道呢度食物唔错之余仲会有一D上左年纪O同服务一流既WAITER.一黎到我同我老公已经FEEL到佢地好鬼NICE,因为佢地原本PRESERVED 比我地O既系两人枱,佢地一见我地黎到就问我地要唔要转另外一张四人枱呀?佢地话咁样会坐得舒服D呀!我真系觉得佢地好好,因为如果系出面D餐厅好多时睬你都傻啦!我地开始点餐,叫左一个意大利饭SET (包前菜,餐汤.BREAD同餐茶) 同埋一个PIZZA,我地见倒D 公公WAITER 好细心咁摆好D餐具仲有佢地仲会话比你知D SAUCE系FOR D 乜野O既,我觉得好难得,因为我相信大家都试过向D 高级餐厅食饭咪会有D一支二支O既野..但系又唔知用黎点咩,又唔好意思问人,惊瘀呀麻,系咪!虽然佢呢度唔系用D咩特别O既SAUCE..都系D 醋呀.OLIVE OIL咁..或者有人会觉得咁简单都要讲...但系又真系有人唔识架,所以佢地呢份细心真系好直得嘉许架!前菜终于黎啦!系鸭胸有机菜沙律,好好味呀D 鸭胸,睇个样以为好肥,但系食落好香呀仲一D都唔肥TIM 呀!跟住系餐汤(蟹肉周打汤), 我地
前菜终于黎啦!系鸭胸有机菜沙律,好好味呀D 鸭胸,睇个样以为好肥,但系食落好香呀仲一D都唔肥TIM 呀!跟住系餐汤(蟹肉周打汤), 我地只系叫左一个SET 但系佢地送多左一个汤比我地呀!搅到我地好开心呀!因为好少何会有餐厅会咁做,或者呢D就系我地久违左好耐O既人情味啦!
跟住上枱O既系PIZZA,我地叫O既系阿枝竹同肉肠,个PIZZA系薄个种..好香脆,CHEESE又够多,但系我想讲系佢个批边同出面食O既有少少唔同,有D似曲奇同饼干咁架,我反转黎睇佢有好多细细地O既洞仔架,唔知点做O既呢!?
跟住系食个露笋黑松露意大利饭呀!..唔..D黑松露好香但系唔系好多,D饭煮得啱啱好,个饭入面仲加左D 杂菌向到,令到个口感好好同埋唔会咁单调~
其实食左个饭同PIZZA之后都好饱,我谂住透透先再睇下食唔食DESERT, 我去左睇下佢地贴系WALL 上面向报刊剪落黎O既银杏馆新闻,个WAITER TOM 伯伯见我地咁有兴趣,比左一本佢地O既前剪报比我地睇仲话比我听佢地银杏馆O既开办理念,好有义意呀!
本来己经好饱,但系都好想食埋个甜品,我地叫左个UNCLE TAM甜品呀!系一个好似火燄雪山咁O既甜品,但系佢唔会向你面前烧,更加唔会有酒(仲好,因为本身唔钟意饮酒),面头O既蛋白好香,加埋有d烧焦o既味道,好好味..佢入面系一个杂果pudding,我觉得个布丁o既质感唔以平时食开咁.可能系加左d野入去.个布丁本身个味唔系好浓,可能系唔想抢左蛋白o既清香挂!
最后,多得我老公八挂,佢问伯伯餐茶有咩可以选,伯伯们介绍左花茶比地,仲比左两只杯比我地tim(因为我地只系叫左一个set咋)伯伯仲话饮左d花茶会对肠胃好好架!仲讲笑话佢地d茶叶唔系香片.潽利冲架.系用荷兰茶叶!
呢晚食饭我地觉得好开心,开心o既除左d野食唔错之余,仲见倒一个个咁有热诚同有礼o既伯伯,佢地呢d服务态度真系一流,向香港真系少见啦!所以大家一定要支持下呀!伯伯们你地加油呀...