2021-12-08 59 浏览
同FD约咗喺观塘食饭,想食日本餐厅,咁就去哩间鹤崎居酒屋试试啦。哩间晚市唔算好多人,入到铺头,侍应安排我们坐咗沙发位,沙发位好宽落同埋装修得好特别。落order前,会有侍应过来介绍今日新到啲刺身,都喺menu上没有D。不过,今日都好饱肚,求其拣咗鲣鱼沙律,上寿司盛合,蒜烧广岛蚝,烤牛舌,烤帆立贝同京葱鸡肉卷。我唔喺好钟意鲣鱼刺身,因为系日本同香港铺头食过D都有少少腥味,今次喺FD好钟意食,所以叫作。求其食咗一啖,又真喺OK㖞,今次真系一啲腥味都冇,上面仲搭配埋酸酸甜甜啲沙律酱同萝卜泥,好味。下面配搭啲沙律菜份量都好大,好fresh好清甜,开胃菜唔错。上寿司盛合都好丰富,有吞拿鱼,油甘鱼,牡丹虾,赤贝,海胆,鱿鱼和帆立贝。牡丹虾好大一只,食落好鲜甜,同埋虾线处理得好干净,冇沙。喺日本餐厅食牡丹虾处理虾线应该系基本野啦,但喺真喺食左几次啲牡丹虾劲多沙LOL。赤贝真喺超大一只,食落都好新鲜,唔错。之前看哩间食评,好似吞拿鱼评价麻麻地,话好多筋,食落又feel唔到㖞,质素OK。哩间串烧真喺推荐,牛舌烧得啱啱好,食落软嫩多汁,搭配埋D柚子胡椒酱一齐食,超好味。烤京葱鸡肉和帆立贝都好惹味,我钟意哩

鲣鱼沙律

上寿司盛合

烧牛舌

烤京葱鸡肉和帆立贝都好惹味,我钟意哩间串烧D调味,有少酱香,同埋烧得啱啱好,食落都唔会过老。
烤帆立贝同京葱鸡肉卷

蒜烧广岛蚝加咗飞鱼籽都好特别,生蚝好肥美鲜甜,配上爆浆啲飞鱼籽一齐食口感真喺唔错,等下次喺屋企烧烤我都要咁样烧生蚝。哩间餐厅未算就脚,但喺味道真喺唔错!
蒜烧广岛蚝
2021-12-07