2020-08-30
港岛人对荣式鸡扒相信应该唔会陌生,但作为九龙人,第一次食嘅时候仍然会觉得惊为天人。鸡扒当然系荣式嘅王牌,自己其实好少选择鸡/鸡扒饭,因为只要餐厅稍为失手,鸡肉就会变得干争争,白白浪费咗个主菜。眼见只系普通茶记,当然担心水准,但既然识食同事大力推介,所以都试咗。既然唔放心,就当然拣两个主菜㗎啦,所以拣咗藕饼,因为都比较少喺街食到(当然可能只系因为我大乡里)。结果上菜嘅时候,一见到块鸡扒就知道唔会令人失望,肉质非常之鲜嫩,而且非常juicy,而藕饼亦都爽脆,配合姜葱,整体味道非常有惊喜。影相当日就叫咗跟饭,及后再帮衬嘅时候就尝试过出前一丁,坦白讲以咁普材料计,味道真系算中上,但其实价格亦都比一般茶餐厅高,坐得又唔系好舒服,所以之后都少去咗。而且谂深一层,其实调味都几重手,而且多数都系煎炸食物,要确保自己有足够quota / 运动先至好食。
鸡藕天成