2018-08-11
早排父亲节去荃湾同家人庆祝,已经留意到哩间爆丼丼,于是乎衬得闲去帮衬吓。想去帮衬,当然有原因啦,因为见到佢店入面d海报超吸引,碗饭上面铺满海胆同刺身架,近排食咗几间唔掂嘅餐厅,希望今晚食翻餐好啦!极上生鱼丼,四重爆丼,蟹籽沙律同盐烧三文鱼头各一客,开餐啦!生鱼丼嘅三文鱼腩唔系薄切系厚切,即使赤虾刺身,帆立贝等等,都系足份量无偷工减料,四重爆丼上铺满海胆,帆立贝,三文鱼籽,拖罗碎放最顶,海胆,三文鱼籽同米饭一齐放入口,美味充满成个口腔,超正超美味!其实单单睇两碗饭,已经系视觉享受。近年食蟹籽沙律,发觉好多餐厅提供嘅蟹籽份量都少咗,但爆丼丼无哩个问题,蟹籽份量足够。每次食三文鱼头,都唔会点失望,哩次都唔例外,望上去烧得够㶶,我中意烧得㶶d,食上去香脆d,鱼头亦烧得够肉质嫩滑,唔错。我影完相之后,即刻 send 俾日本大阪朋友,问佢日本有无哩类食法,佢话日本无哩种架,佢睇到都话正,羡慕死佢!
其实单单睇两碗饭,已经系视觉享受。