2023-04-09
📌 福冈汉堡扒 (厚福街) - 尖沙咀厚福街11号地下A号舖🗓(9/4) 星期日 ⏰ 下午1点左右💈特式:衬住仲系假期,继续出去揾特色好野食,去开尖沙咀嘅朋友都知厚福街出名多好野食,今日就同大家去试一间玩味重嘅自煎汉堡扒。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:好钟意呢度有好多两人套餐可以拣,悭返唔洗谂食咩,佢共有5款两人套餐,我今日就叫左个Ver. 3,而家等我同大家讲下🍔🐮味道先。二人套餐 Ver. 3 - 呢份套餐包左两份中size和牛汉堡扒,沙律椰菜丝,面豉汤,一个主食同两罐罐装饮品。芝士蛋蒜和牛汉堡扒,上枱时个汉堡仲系全生状态,size有我拳头咁大球,望上去肉质都几新鲜,我先将佢分成4份再逐份煎;佢地标榜系选用高质嘅牛肉,我眼见油脂都好丰富,所以放上旧热石上煎时都会溅出唔少油脂,每边煎2~30秒左右就已经食得,食落好香牛脂味,肉质松软,唔会好似出面d汉堡扒咁死死实实;个蛋汁底就无乜特别,不过夹埋佢附上嘅泡菜一齐食,再索埋少少煎汉堡扒时流出嘅牛脂油,成件事就变得不一般。月见味噌牛丼饭,呢个牛丼饭份量真系好大,其实一个成年人净系食呢碗饭已经够饱;笃开橙黄色嘅日本鸡蛋黄,任由d蛋汁慢慢流入
🗓(9/4) 星期日 ⏰ 下午1点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
月见味噌牛丼饭,呢个牛丼饭份量真系好大,其实一个成年人净系食呢碗饭已经够饱;笃开橙黄色嘅日本鸡蛋黄,任由d蛋汁慢慢流入饭面,再连埋牛肉/菇菌一齐食,又香又好食;另外一赞系我钟意佢个饭底米粒够硬身,因为我唔钟意食软饭🤣
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐包两罐罐装饮品,可以拣可乐/无糖可乐/雪碧/雀巢柠檬茶/乌龙茶呢几款。
🍽环境:餐厅环境有d似日本嘅立食牛扒餐厅,一张长木枱再隔开两人一格,每个位仲有一支独立抽风喉帮你抽走d油烟,所以餐厅虽然系做铁板汉堡扒,但入面完全唔觉有油烟味,整体卫生企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务态度唔错,热石板上枱时会提示客人小心烫手,亦会帮客人调教支抽风管;另外亦会讲,如果热石开始唔够热,记得同佢地讲,佢地就会帮手更换。
💰💸价钱:一个两人套餐包左两份中size和牛汉堡扒,一个主食同两罐饮品,只系$359,我觉得真心唔贵,仲要系尖沙咀呢d租金贵嘅旺区,我觉得坚抵食。
🐲💬总结:我觉得呢餐味道好食,又可以自己落手煎汉堡扒,可以讲系好食又好玩,埋单又唔贵,值得推介。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍