2020-01-16
上星期听同事介绍呢到嘅韩国菜好食又抵,终于约到朋友一齐嚟食。位于全栋都系餐厅嘅大厦里面,晚饭时间都要排队搭䢂,好彩我食6:30就少人啲餐厅座位相当宽敞而且好光猛,环境都好干净👍🏻我哋坐咗系窗边卡位,可以望埋弥敦道风景。同事介绍我一定要食个海鲜煎饼,仲有个牛肉Kimbap。咁我哋就点呢两个,再加半份辣味炸鸡。一坐低店员就送上三款小食,推介麻油芽菜,好香口!第一样到嘅系牛肉kimbap,我终于都明白点解我同事大力推介,因为真系好足料,而且饭同送嘅比例啱啱好,比我喺韩国食嘅仲要好食!牛肉用麻油腌得好香口,配上腌黄萝白青瓜等配料,劲正。而且包得好实,唔会一咬就散开。之后就系海鲜煎饼,一上枱热到喷烟,煎饼面舖上厚厚配料,尤其是鱿鱼非常有咬口,好好味。我开头以为煎饼系好似港式薄撑咁,原来唔系煎饼有少少厚度,但系唔会太份,烟烟韧韧好有𡁻口。其实食完呢两个𩠌我哋已经有啲饱,所以炸鸡我哋只系食到一半就要打包😅炸鸡系即叫即炸,配上酸甜酱有少少辣,唔食辣嘅朋友都可以试吓。炸鸡配上薯条,好罪恶但系又好好食😂饮品我就叫咗一杯柠檬梳打,英文系lemonade,原来真系雪碧加柠檬😅下次试吓啲特饮先!每次份量都好大,
每次份量都好大,我哋两个人只系叫咗三样嘢,一杯饮品,埋单$338食到捧住个肚走,仲打包左半碟炸鸡做宵夜,非常抵食!