2019-11-03
作为成日要OT嘅死港猪实在去唔到赶唔切放工去啲静坐/声援活动,最有效又可以日日做嘅莫过于系「米猪连」/「黄色经济圈」啦难得下昼个会唔系约得咁早,老细又出左trip梗系作反——把握lunch hour去食好西!!!由于公司行过去太安楼都有啲路途,所以平时唔系成日去,去到我系咁自转加公转十个圈先揾到呢间铺啱啱好撞正学生放lunch,所以条龙都几长下架,不过佢地个收银(可能系老板)做野好快手,亦唔系无限收钱,等啲客俾左钱硬食喺度等嘅人,加上佢都会帮厨房手(毕竟加埋啲外卖咁多单,真系好踼脚下)咁我就点左招牌嘅「士林原味热狗」,为左减少下昼喺office口痕嘅机会,我一于跟餐,就加左薯条同粟米啦由细个钟意食阿波罗嘅粟米,到大大下啲阿波罗执左好多间,结果只可以喺中资老麦度食,虽然呢间嘅粟米未至于好惊艳,以佢一间热狗店黎讲都算不过不失啦之后就讲讲佢个薯条先,虽然死港女嘅我好怕食完热气野生暗疮,不过对薯条呢样野真系一啲抵抗力都无仲要新鲜热辣嘅薯条㖞,加埋佢地嘅sauce,唯一缺点就系啲sauce唔够多,哈哈哈最后又点少得讲讲佢地个热狗先,正所谓「最简单嘅野最难做得好」,所以我第一次帮衬就决定要试佢学谢
士林原味热狗+细薯条+粟米
学谢柠檬话斋「成个build好均匀,同啲酱嘅ratio一流」不愧我山长水又远行去帮衬,即使系连锁性/franchise嘅都好,一个简单嘅热狗都做得好好,啲酱唔会乱黎
题外话/补充资料:
如果想有个靓位坐嘅话呢,呢间铺未必啱你,佢得啲高枱预人企喺度食
同埋即使佢啲野食咁有质素,始终铺位唔算大,排队俾钱同等野食嘅人数都占左啲位,睇你惯唔惯喺忙碌嘅人群隔离企喺度食野啦
另外,个收银哥哥好搞笑,虽然佢唔系口花花撩人讲野𠮶种,佢听到一个学生同另一个学生讲「大佬,你可唔可以唔好咁黐线?」,之后收银又大大声同厨房啲同事讲「大佬,你可唔可以唔好咁黐线?」,呢种呼应嘅感觉好正,好亲切
加上佢地完全无因为繁忙时间而无礼貌/态度差,呢样真系几难得,果然黄店系唔同啲嘅!