2015-12-21
天气冻了!一班朋友又话要一齐食饭,大家都谂食D‘’热煲‘’既野,其中一位朋友揾左间位处于油麻地嘅‘’澳门仔‘’餐厅去食‘’层层塔海鲜火锅‘’依间餐厅既地理位置十分就脚,我地一班人约左系油麻地港铁站A1出口等,之后行左两分钟左右就到咗依间餐厅。依间餐廰D服务都几好,waiter都好有礼貌,服务速度都好快手, 见到我地D碟满咗虾蟹壳会好快帮我地换碟!喺等个火锅热嘅时候我地叫左D烧烤,我地分别叫咗烧牛脷,烧香草羊架,同埋烧猪扒再加个烧茄子。我想讲头两味做得好出色!烧香草羊架香草羊架自古以来就系一个劲好味既配搭!而佢哋依到嘅演绎系发挥到依道配搭嘅最好一面!羊架腌得非常入味,但可以保留到羊架本身既羊味,而香草又冇落得太多抢走主题羊嘅味道。比列啱啱好!赞!烧牛脷个汁做得非常之好,甜咸棘比例捉得好准!口感烟韧,我觉得任何人嚟依间铺一定要试依个烧牛脷!好啦又讲返个层层塔海鲜火锅首先好明显要赞嘅就喺佢用料靓同埋新鲜,今次个锅用料有-松叶蟹,鲜鲍鱼仔,象拔蚌仔,花甲,波士顿龙虾,糯米鱿鱼筒,我觉得个 Highlight 就喺以下依几样!清蒸松叶蟹一食就知道有惊喜,松叶蟹好鲜味肉质清甜有海水鲜味!赞!新鲜大
烧香草羊架
烧牛脷
好啦又讲返个层层塔海鲜火锅
层层塔海鲜火锅1
层层塔海鲜火锅2
层层塔海鲜火锅3
层层塔海鲜火锅4
清蒸松叶蟹
一食就知道有惊喜,松叶蟹好鲜味肉质清甜有海水鲜味!赞!
新鲜鲍鱼仔
口感烟韧弹牙,用蒸嘅方法去煮,保留左鲍鱼仔嘅鲜甜味!!
波士顿龙虾
啖啖肉,肉质鲜甜美味,值得一提个龙虾钳好多肉啊!
糯米鱿鱼筒
食海鲜还食海鲜,但都要返D饭落肚先至够完美,依个鱿鱼筒就真系岩岩好,糯米吸收左鱿鱼香,口感喺鱿鱼弹牙,糯米烟韧,好正啊!大家要试下啊!
喺食完海鲜后,亦都喺一个好精彩嘅环节,就喺食个汤底啦!个汤底喺煮之前其实已经加咗D米粒,再加上煮海鲜时吸收嘅海鲜汁,令到个汤十分之鲜甜有味!今样饮埋D汤埋斋,依餐可谓十分之过引!
后记,餐厅地理位置十分理想,近地铁站,服务好,层层塔海鲜锅用了新鲜食材!串烧调味做得十分之好,喺冬天去油尖旺区聚餐嘅一个好选择!