2022-11-10
今日约咗两个朋友去铜锣湾食午餐~朋友介绍一间在旧式大厦2楼的法国餐厅!唔讲真系唔知这间法国餐厅门面设计好靓, 入到餐厅原来一站式室外同室内都有座位, 天气凉凉地最好坐个舒服位置睇住风景叹杯红酒及享受一个法国菜式!睇到餐牌全是英文📃📜📃但不用怕,老板娘原来识听中文仲讲得好好添!所以落咗几款法国菜式慢慢享用!😋🥰😋🌮Tartare $168中间圆形原来系生牛肉,初初怕太生吾敢食,但食落口好好味,加埋碎洋葱粒,好香、好正,吃不停口!生牛肉夹埋薄薄的crepe一起吃质感更丰富!😋🤗😋🌮🌮Duck Confit $248鸭肶烘出嚟鸭皮脆卜卜, 鸭肉非常香又不会太干身加埋黑松露🍳食, 感觉好高质,香味十足,味道唔错!👍🤟👍🌮🌮🌮Carbonara Black Truffle $188有人话简单嘅意粉煮得好食系好难,但呢碟意粉份量足够,煮得软硬度适中仲好有浓郁嘅黑松露味道!卡邦尼意粉面层仲铺有劲多碎芝士,好香超好味~推介🥳😎🥳🌮🌮🌮🌮LA Terre-neuve $168(smoked salmon,egg,spinach,double cream)见到菜式上枱最吸引我系中间只靓蛋及烟三文鱼,好特别
🌮Tartare $168
🌮🌮Duck Confit $248
🌮🌮🌮🌮LA Terre-neuve $168
见到菜式上枱最吸引我系中间只靓蛋及烟三文鱼,好特别的一款法国菜式,因为薄饼好似张被甘里面包住好味嘅馅料,例如:烟三文鱼及菠菜, 食落口都好健康!😌🤤😌
🌮🌮🌮🌮🌮LA Poire $88
最后点咗个甜品薄饼,大家开心share!朱古力酱配碎梨子及碎杏仁,加埋movenpick焦糖雪糕球与饼皮一起吃,口感好丰富,好味到甜入心💞😍💞
🌮🌮🌮🌮🌮🌮2 glass red 🍷 🍷$144
朋友开心到叫咗两杯红酒周日叹一叹,心情轻松晒!😝😊😄
我们三人好享受今日的法式午餐,高质得来价钱又合理!职员都是外国人,态度友善!老板娘更不用说,她热情款待加埋周围环境就好似去咗外国旅行咁~值得推介🥂🥂🍺