2019-06-24
平时都好少黎到新蒲岗,今晚因为工作关系黎到呢度附近,收工之后就想揾下野食~行行下去到锦荣街,见到呢间茶记格局既餐厅又有几多人就入黎试试~成间餐厅都唔算好大,一入去店员就好热情咁招呼我地,又拎左餐牌俾我地等我地慢慢睇下食咩~~由于好想食泰国野既关系,都叫左唔少泰菜~好想食生虾,但又惊茶记格局既地方叫会好危险,但睇落间餐厅都四四正正几干净咁,于是就豁出去叫左生虾!一食就觉得冇叫错! D 虾劲爽劲弹牙! 另外个酱汁都好不得了,酸酸地辣辣地劲开胃!第一味食佢实在系太岩!另外仲叫左生菜包!食下菜个感觉冇咁油腻,同埋又唔驶净食菜咁闷!呢个生菜包少少辣好正!但要留意番小朋友可能会怕辣因为隔离枱都叫左生菜包D小朋友食完话辣~但大人食就岩岩好!如果想唔辣可以同店员讲,但我个人就觉得有辣会好食好多!天气太热既关系唔可以唔叫冻饮,分别叫左龙眼冰同碟豆花青柠梳打~龙眼冰:唔会好甜,呢种天气饮完有种解渴既感觉!碟豆花青柠梳打:都一样唔会系好甜,好清新好正!见到佢紫色以为好重色素味但又唔会!饮完GUR哂~落单个阵老板娘极力推荐蒜蓉包配青咖哩~佢有黄咖哩同青咖哩拣,前者甜后者辣,中意食辣野既我梗系拣青咖哩!叫左青咖
由于好想食泰国野既关系,都叫左唔少泰菜~
龙眼冰:唔会好甜,呢种天气饮完有种解渴既感觉!
叫左青咖哩配牛肉,入面有好多块牛肉,食极都仲有咁!蒜蓉包点咖哩劲正!个包又够脆,又香蒜蓉味!
串烧系餐牌上面冇既,因为见到隔离枱有叫所以就问店员有咩拣,之后店员话原来未印得切餐牌,但都有得叫,所以想食就要问下店员有咩拣啦~
我地叫左海虾,牛舌同埋猪颈肉,虾够新鲜弹牙,牛舌唔会太油腻,猪颈肉烧得够酥脆!小菜出色之余串烧都好有水准!
埋单原来仲有88折,埋完单先知原来系新开,老板娘仲话迟D会出酸菜鱼!好耐冇食过D咁有人情味既餐厅! 小店确实系值得支持!