2019-03-09
之前听人讲呢间餐厅出左名就系食海鲜袋,一直都好想试一试,终于等到呢个机会啦!呢间餐厅位于厚福街8号H8 18楼全层,一打开lift门,店员已经热情地招待。幸好有book台,否则应该有排等。餐厅既面积唔算好大,不过简简单单既海洋装修感觉给人感觉舒服自在,而玻璃外墙令人感觉开扬。甘荀忌廉汤叫左个是日餐汤,甘荀忌廉汤,甘荀味好浓,配以白面包,都几开胃。热船长海鲜拼盘呢一餐既重点自然落系佢身上,可选择3、5或8款海鲜及1款酱汁。我地2个人所以就拣左3款海鲜同柠檬牛油汁。除了海鲜外,仲有薯仔、肠仔同埋粟米加上柠檬牛油汁一同放系胶袋内摇匀。上台时,系一用蓝色网围绕著既胶袋,外表好特别,而店员会先帮我地影相留念,特别贴心。之后会即场帮忙手摇海鲜袋,令酱汁挂满在每件海鲜上。胶袋打开之后,柠檬牛油既香气立即扑鼻而来,令人好想尝一尝。我地叫左三款海鲜,分别系扇贝、翡翠螺同蚬。扇贝好大只,肉大肥美,而肉质食落滑得来好弹牙。而翡翠螺肉既肉质烟烟韧韧而且有弹性,食既时候配以柠檬牛油汁,好好食。而蚬既份量也不少,本身既鲜甜即使配以柠檬牛油汁都掩盖不了。而薯仔、肠仔同埋粟米已经吸收了柠檬牛油同埋海鲜的精华,食落变得
甘荀忌廉汤
热船长海鲜拼盘
我地叫左三款海鲜,分别系扇贝、翡翠螺同蚬。扇贝好大只,肉大肥美,而肉质食落滑得来好弹牙。而翡翠螺肉既肉质烟烟韧韧而且有弹性,食既时候配以柠檬牛油汁,好好食。而蚬既份量也不少,本身既鲜甜即使配以柠檬牛油汁都掩盖不了。而薯仔、肠仔同埋粟米已经吸收了柠檬牛油同埋海鲜的精华,食落变得更入味同有层次。呢个热船长海鲜拼盘果然系不能不试!
香煎熊霜降西冷
我地叫左五成熟,西冷系煎后保留住佢本身既肉汁,而且西冷既油脂分布均匀,肉质食落腍身软滑。另外配以少少辣既薯条,薯仔味好出,而且不会太硬身,值得一赞,水准挺高。
鹅肝扁意大利粉
鹅肝自然系其中既一个主角,入口即溶既感觉令人回味,而且唔觉得好油腻。意大利粉既软硬适中, 加上忌廉汁既配搭,感觉非常满足。
Hot Apple Cider
最后叫左一杯热苹果汁,加上姜、肉桂、蜜糖同柠檬,令成杯野嘅味道完全升华左咁,似乎为今餐消一消滞,作了一个很好嘅结尾。