之前试过九龙湾分店既龙城冰室,觉得好好食,今次行经铜锣湾就顺道试下佢铜锣湾间分店。餐厅系地铺,一入去店员已经会帮你量体温,餐厅所有员工都戴住口罩好注重卫生。一直觉得冰室最大既好处系野食款式,中又有西又有而且价钱仲好亲民。今次叫左个焗鲜茄猪扒饭、铁板西冷牛扒、避风塘豆腐同腐乳通菜,跟餐加少少钱叫左冻柠茶同柠檬利宾钠。首先上左野饮,柠檬茶叫左少甜少冰甜度岩岩好,利宾钠偷左男朋友一啖,比想象中无咁甜,男朋友觉得好好饮。之后开始上野食,餐厅出餐既速度都好快,第一碟黎左通菜,腐乳汁好够,食每条菜都好浓腐乳味,菜都好新鲜唔“孩”,加埋少少蒜头更吊味,分量好多,食个菜等成餐成个感觉健康d。 之后就上左豆腐,超级推荐呢个避风塘豆腐劲好食!!炸粉薄薄一层好香脆,入面豆腐热辣辣同埋入口即溶,两者超级夹,外面咬落香脆入面豆腐好滑,一粒大细啱啱好,少少咸味做前菜啱晒,而且一碟劲多粒先三十几蚊!然后就黎左焗猪,热辣辣香喷喷,个饭好足料,一大块猪几旧番茄加洋葱仲有少少芝士。个猪扒软熟易切,切做一块块一匙羹包晒饭同猪送入口超级满足,咬落完全唔靭,饭亦焗得好香口。另外汁既分量亦都足够,唔会话食到最后d饭干争争。最后到西冷牛扒,特登转左黑椒汁,牛扒就系要配黑椒汁先好食XD觉得呢个扒拍得住扒房既水准,一d都唔吝啬块扒好大一块仲配左3旧小唐菜。个扒熟度啱啱好,厚厚一块好淋好吸汁,而且好香牛味, 有d位仲有筋咬落劲香口,完全满足到想锯扒既享受。另外要一提既就系佢跟牛扒餐既薯菜并唔系薯条,而系真系一大旧薯仔用锡纸包住,上面仲要有芝麻酱,食落去觉得比薯条健康,而且好大一旧好特别,系有少少介乎薯蓉同粒状薯仔之间既口感,清清淡淡几好食。两个人食左咁多野超级饱,但cp值劲高,暂时黎讲龙城都真系食过既冰室入面第一位。
2020-03-11
  • 避风塘豆腐,西冷牛扒