2012-09-22 1391 浏览
上次试过个lunch都唔错, 今次试下个dinner~~ 蜜瓜汤咪以为会甜, 其实都系咸, 而且唔讲你系饮唔出系蜜瓜, 因为同木瓜系差不多味, 好饮, 够润~ 蒸茸粉丝蒸圣子 好大只圣子呀~~ 除咗圣子要够新鲜, d豉油一定要甜甜地, 粉丝又要够林, 唔好蒸干, 佢呢度系完全做到perfect 鲍汁扣鹅掌上次食过系只有鲍汁+鹅掌, 今次终于有返条菜伴下碟, 但今次d鹅掌好似冇上次咁林 陈皮骨系双拼, 有正常同加咗榄角去炒, 两者味道都唔错, 但个个都话榄角果个好食d, 因为有少少汁包番住, 同埋甜甜地, 似话梅味 蒜茸炒芥兰芥兰太林, 唔似生炒, 似系出过水, 出得耐咗, 所以偏林, 但啱老人家食 上汤浸白菜仔清清地, 唔错 蒸鱼翅唔知系咩鱼的鱼翅, 但个皮好厚, 好胶质, 够哂补, 佢仲有d炸豆腐, 冬菇丝, 正~ 头抽鸡原来系用新鲜鸡, 但又食唔出wor~~ 因为鸡味唔算重, 可能比佢d头抽味盖过, 今次做得唔够滑, 老咗少少, 所以有dd鞋 花雕蛋白蒸蟹好劲花雕味, 蛋白又够滑, 只蟹又够大只, 但洗得唔系太干深, 个钳有沙~~ 腊味糯米饭好香腊味味, 糯米饭又唔会太硬身, 又有
上次试过个lunch都唔错, 今次试下个dinner~~

蜜瓜汤

蒸鱼翅

头抽鸡

花雕蛋白蒸蟹

腊味糯米饭
好香腊味味, 糯米饭又唔会太硬身, 又有少少粘

蛋白杏仁茶
今次杰身d, 所以味道相对上浓d, 蛋白太大旧, 唔够精细, 但我钟意~~

唔系样样影到相, 因为一放上枱d人就系咁夹, 冇机会同时间比我影相, 因为我唔想冇得食..........haha~~
2012-02-05
蒜茸粉丝蒸圣子