2024-10-20
有朋友介绍我哋去红磡芜湖居嘅饺里食好特色嘅汤饺同煎饺,只只饺子都大大只,仲有好味好饮嘅汤水,佢仲介绍这间饺子店有秘制手工辣菜脯,系全人手炒制,不含防腐剂,仲可买返去屋企食,价钱唔贵,味道唔错。入到饺里,见到环境不错,简洁舒适光猛,枱凳都整齐,亦令人坐得舒服,见到饺子店生意都唔错,有唔少顾客来光顾及外卖, 亦不断有外卖员工来接食品, 相信真系一间好食嘅饺子店。餐牌上都有汤饺同煎饺,饺子嘅款式都不少,汤饺子有七款,有椰菜鲜肉、韭菜鲜肉、白菜鲜肉、芹菜鲜肉、香荽鲜肉、紫菜鲜肉、清新素菜,汤饺配住家汤水,有三种靓家汤,椰子猪骨汤、蕃茄薯仔汤、无花果栗子素汤,而煎饺就有十一款,除咗有汤饺子嘅款式,还有泡菜鲜肉、咖喱鲜肉、和风咖喱、芝士粟米,仲有拼饺选择,六只双拼、九只三拼、田园四拼,另加$9可以配上海汤面或捞面,捞面有辣、小辣、唔辣,而各式饮品跟餐只系$8,真系有好多唔错嘅饺子款式,价钱又唔贵又抵食。所有饺子即叫即煮,制作需时,煎饺约10分钟,汤饺约8分钟。我选咗紫菜鲜肉汤饺,椰子猪骨汤,上海汤面,芝士粟米煎饺,大和原味豆浆,而朋友叫咗白菜鲜肉汤饺,蕃茄薯仔汤,芹菜鲜肉煎饺,小辣捞面,Sund
我选咗紫菜鲜肉汤饺,椰子猪骨汤,上海汤面,芝士粟米煎饺,大和原味豆浆,而朋友叫咗白菜鲜肉汤饺,蕃茄薯仔汤,芹菜鲜肉煎饺,小辣捞面,Sundrop石榴汁。汤饺真系首先来,椰子猪骨汤嘅椰子味道香浓,猪骨鲜甜不油腻,味道适中,唔咸唔淡,而蕃茄薯仔汤好有蕃茄嘅酸味薯仔嘅甜味,真系好饮,我哋未食完饺子,已经将啲汤饮晒,汤饺的皮薄馅多大大只,紫菜鲜肉汤饺嘅紫菜鲜香浓郁,配合肥瘦均匀鲜猪肉,白菜鲜肉汤饺嘅白菜香气同新鲜嘅猪肉,令口感清脆,汤同饺子都好配合,令人食指大动。
煎饺子嘅外皮煎得金黄香脆,咬落鲜嫩多汁,里面嘅馅料好丰富, 芝士粟米煎饺,芝士味道浓郁,粟米粒爽口,而芹菜鲜肉煎饺,芹菜口感清脆,鲜肉鲜美,令人食极都不停。上海汤面系粗面,面质烟烟韧韧,食落好有口感,捞面方面,有得选择辣同唔辣,选咗小辣,果然令捞面好惹味,搭配埋柚子醋和辣菜脯,令味道更浓郁。而饮品Sundrop石榴汁和原味豆浆,都好配合来食饺子,尤其是原味豆浆是有香甜味并不甜嘅正饮品。
这间饺子店好值得推荐俾大家,好食抵食,价钱又唔贵,有冇加一,店员服务态度又好,我哋下次都会再来食。